Fostul premier socialist al Ungariei Ferenc Gyurcsany a anuntat luni ca a intrat in greva foamei pentru a protesta fata de o noua modificare a legii electorale, prevazuta de guvernul conservator al lui Viktor Orban, relateaza AFP.

"Situatia este dramatica si ea impune gesturi politice dramatice, pentru ca marea masa electorala muta sa poata iesi din apatia sa", a explicat el ziaristilor, in fata cortului pe care el si camarazii sai l-au instalat in piata Kossuth din Budapesta, in fata parlamentului ungar. Alti trei membri ai noului sau partid, DK (coalitia democratica, centrist liberala), au intrat si ei in greva foamei.

Gyurcsany a precizat ca protesteaza fata de modificarea prevazuta a legii electorale, care impune o inregistrare prealabila obligatorie inaintea votului.

"Este inacceptabil ca o persoana care nu se decide decat cu doua zile inaintea alegerilor daca va merge sa voteze sa nu poata participa", a acuzat el, in fata a aproximativ 200 de simpatizanti.

El a anuntat ca greva sa a foamei va dura o saptamana si ca asteapta ca mai multi simpatizanti sa se alature actiunii sale intitulate "Sapte zile pentru alegeri libere".

Sambata dupa-amiaza, partidul sau va organiza o manifestatie pentru a protesta impotriva amendarii legii electorale, care ar putea priva "sute de mii, poate chiar milioane de oameni de la posibilitatea de a-si exercita dreptul la vot", potrivit DK.

Guvernul a anuntat ca inregistrarea prealabila pentru alegeri incepe in septembrie 2013 si va fi posibila pana la doua saptamani inaintea alegerilor legislative prevazute pentru aprilie 2014.

Legea electorala ungara a fost deja modificata de partidul FIDESZ condus de Viktor Orban: numarul de deputati a fost redus de la 386 la 200, alegerile se vor organiza intr-un singur tur iar circumscriptiile electorale au fost redesenate pentru a favoriza partidul aflat la putere.