CEO-ul grupului LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A.) Bernard Arnault a iesit duminica in fata presei pentru a reitera ca va continua sa isi plateasca impozitele in Franta dupa ce, cu o zi inainte, anuntase ca a depus cerere pentru obtinerea cetateniei belgiene, informeaza AFP. Cel mai bogat om din Franta si din Europa a respins orice "interpretare politica" a demersului sau. Intre timp, Franta asteapta, duminica seara, cu sufletul la gura declaratiile presedintelui Francois Hollande cu privire la "starea natiunii" la patru luni de la preluarea mandatului.

Anuntul facut sambata de omul de afaceri a starnit dezbateri aprinse, Arnault vazandu-se nevoit sa dea noi asigurari ca nu incearca sa evite responsabilitatile fiscale pe care el are in Franta.

"Tara noastra trebuie sa poata conta pe contributia fiecaruia pentru a face fata unei crize economice profunde intr-un cadru bugetar extrem de limitat", a afirmat CEO-ul LVMH adaugand ca isi va plati, in continuare, taxele in Franta, "asemenea tuturor francezilor".

Cererea pentru dubla nationalitate "este un demers personal inceput in urma cu cateva luni si nu trebuie sa faca obiectul vreunei interpretari politice", a afirmat presedintele grupului LVMH, lider mondial in sectorul produselor de lux.

Cel mai bogat om din Franta a negat deja cu o zi inainte ca initiativa sa ar fi motivata de interese financiare precum evitarea suprataxarii pe care presedintele Hollande vrea sa o implementeze in cel mai scurt timp posibil.

AFP precizeaza ca o surse apropiata omului de afaceri a mentionat sambata, fara a da detalii, ca ar fi vorba despre "un proiect" de investitii "sensibile" care "ar fi facilitat de faptul ca Bernard Arnault ar avea cetatenie belgiana".

Intrebat in legatura cu aceste informatii, un cunoscator al grupului LVMH a precizat, sub protectia anonimatului, ca proiectul ar avea "o legatura cu Albert Frere", miliardarul belgian prieten al lui Arnault.

Reactiile politice la anuntul lui Arnault au continuat duminica. Presedintele partidului de extrema-dreapta Frontul National, Marine Le Pen, s-a declarat "foarte socata" de procesul de naturalizare si a afirmat ca Arnault a dat "un exemplu foarte prost".

Ministrul Economiei si Solidaritatii sociale, Benoit Hamon (Partidul Socialist) a catalogat demersul ca unul "nu prea patriotic", in timp ce purtatorul de cuvant al partidului, David Assouline, a acuzat dreapta ca ar incerca sa "exploateze" cazul si sa "incurajeze" evaziunea fiscala.

Potrivit Forbes, Arnault este cotat pe pozitia a patra in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 41 miliarde dolari. In decurs de un an, CEO-ul LVMH a avansat pe pozitia a patra de pe pozitia a 7 -a dupa ce compania si-a consolidat pozitia pe piata asiatica.

Presedintele Hollande si principalii ministri din Guvern au anuntat vineri ca intentioneaza sa impuna taxa pe averile foarte mari. "Francezii vor fi chemati sa faca un efort", a declarat Hollande. "Se vor face economii la buget si va fi necesara solidaritate, in special din partea celor cu salarii foarte mari care trebuie sa contribuie mai mult.

Presedintele Francois Hollande va acorda duminica seara, incepand cu ora locala 20:00 (21:00 ora Romaniei), un interviu postului de televiziune privat TF1, ocazie cu care va discuta despre situatia Frantei la 4 luni de la preluarea mandatului. Iesirea publica are loc in contextul scaderii popularitatii presedintelui francez (scadere relievata de sondajele de opinie) si a acutizarii nelinistilor cu privire la starea economica a Republicii.