Justitia irakiana l-a condamnat la moarte duminica, in contumacie, pe vicepresedintele Tarek al-Hachemi, unul dintre principalii lideri sunniti ai tarii, pentru uciderea unei avocate si a unui general, informeaza AFP, care a consultat sentinta data de judecator.

Secretarul personal al lui Tarek al-Hachemi, care este si ginerele sau, a fost de asemenea condamnat la moarte.

Al-Hachemi si unii dintre apropiatii sai au fost urmariti in justitie pentru 150 de capete de acuzare, in principal pentru moartea a sase judecatori si a mai multor inalti oficiali, intre care directorul general al ministerului securitatii nationale.

Insa pentru asasinarea unei avocate si a generalului Talib Belassim au fost condamnati la moarte al-Hachemi si secretarul sau.

"Probele prezentate in instanta impotriva lui Tarek al-Hachemi si a secretarului sau Ahmed Qahtan sunt suficiente pentru a-i condamna pentru doua asasinate", a declarat presedintele tribunalului penal din Bagdad, in citirea sentintei.

"Instanta ii condamna la moarte prin spanzurare", a adaugat magistratul.

Tarek al-Hachemi este refugiat din luna aprilie in Turcia, care refuza sa-l extradeze.

El denunta de luni de zile faptul ca aceste procese impotriva sa au scopuri pur politice, fiind parte a conflictului dintre familia sa politica - miscarea Iraqiya, dominata de sunniti - si premierul tarii, siitul Nouri al-Maliki, pe care al-Hachemi il acuza de autoritarism.