Politia greaca s-a sesizat oficial, sambata, in legatura cu actiunile unor militanti neonazisti din cadrul formatiunii Zori de Aur (Chryssi Avghi) care ar fi incercat sa i se substituie punand in aplicare o operatiune de comando impotriva unor vanzatori ambulanti imigranti desfasurata vineri seara in localitatea balneara Rafina, in apropiere de Atena, relateaza AFP.

Actiunea militantilor neonazistiFoto: Captura Youtube.com

Politia a anuntat deschiderea unei anchete pentru "uzurparea autoritatii" si "atingere adusa dreptului de proprietate" in care ii cerceteaza pe participantii la operatiune, printre care se numara si 2 dintre cei 18 deputati ai partidului de extrema dreapta Zori de Aur.

Potrivit unei inregistrari video "de promovare" postate pe site-ul formatiunii, circa 30 de militanti, imbracati in uniforma si purtand steaguri grecesti, au controlat actele unor vanzatori cu aparent straini iar apoi le-au distrus tarabele si marfurile, fara ca politia sau trecatorii sa intervina.

Militantii au defilat apoi prin mijlocul multimii, "pentru a-i aduce un omagiu Fecioarei", dupa cum a explicat deputatul neonazis Panayotis Iliopoulos.

Ministerul Ordinii Publice a precizat ca ministrul Nikos Dentias acorda un interes deosebit acestui caz si si intentioneaza sa ii pedepseasca pe responsabilii.

Dupa mai multi ani de complicitate intre fortele de ordine si extremistii de dreapta, Dentias a anuntat recent in Parlament ca nu va tolera "trupele de asalt", referindu-se la formatiunea paramilitara hitlerista SA.

"Vom conduce asaltul" atunci cand va fi necesar, i-a replicat, vineri, in Parlament unul dintre alesii neonazisti.

Numeroase organizatii internationale, printre care Consiliul Europei, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati sau Amnesty International au cerut recent autoritatilor de la Atena sa evalueze amenintarea la adresa securitatii reprezentate de extremismul de dreapta si sa puna capat generalizarii agresiunilor xenofobe.

Formatiunea Zori de Aur, suspectata ca orchestreaza actiunile xenofobe, a intrat in Parlament in urma alegerilor din primavara, in contextul unei crize economice grave si a solicitarilor creditorilor internationali, obtinand 7% din voturi.