Ministrul de Externe din Cipru Erato Kozakou- Markoillis, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, a declarat sambata ca s-a ajuns la "un consens" in ceea ce priveste consolidarea sanctiunilor europene contra regimului lui Bashar al-Assad din Siria, relateaza AFP. Declaratiile ministrului cipriot au fost sustinute de cele ale omologilor din Franta si Spania.

Ministrul cipriot a precizat ca este vorba atat de un consens pe probleme de ajutor umanitar in Siria si in tarile vecine, cat si despre "un consens cu privire la cresterea sanctiunilor aplicate Siria".

Declaratia a fost facuta in urma unei intalniri cu omologii sai din Uniunea Europeana organizate la Paphos (Cipru).

"Exista un consens […] asupra cresterii sanctiunilor aplicate Siriei", a declarat ministrul cipriot.

"Daca vrem sa miscam lucrurile, trebuie ca sanctiunile contra clanului lui Bashar al-Assad sa fie sustinute", a estimat si ministrul francez de externe Laurent Fabius, adaugand ca a simtit foarte mult intelegere" in randul ministrilor in timpuld ezbaterilor.

Seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, si structurile pe care le coordoneaza "vor studia", cu ajutorul statelor membre, detaliile masurilor ce urmeaza sa fie luate, a precizat Laurent Fabius. De partea franceza, "noi ne facem treaba si, impreuna cu colegii nostri responsabili pentru economie si finante, vom propune noi sanctiuni", a mai declarat ministrul francez.

"Exista un sentiment general ca trebuie sa crestem presiunea asupra regimului (de la Damasc n.r.) pentru a pune punct violentelor si ca ajutorul umanitar ar putea sa ajunga in intreaga tara", a confirmat ministrul spaniol de Externe Jose manuel Garcia Margallo.