Proiectul Marea Moscova vizeaza crearea unei metropole mondiale axata pe calitatea vietii, spun arhitectii francezi Antoine Grumbach si Jean-Michel Wilmotte, castigatorii concursului lansat de autoritatile rusesti, relateaza AFP.

"Daca vrem sa facem o mare metropola mondiala, este necesara existenta unei calitati a vietii peste tot, la nivelul vietii cotidiene", a subliniat arhitectul Antoine Grumbach, cu ocazia prezentarii, proiectului, in celebrul parc Gorki din Moscova.

Proiectul vizeaza decongestionarea traficului din capitala ruseasca, care va avea 14 milioane de locuitori pana in 2025, creand, pornind de la liniile de metrou existente, o retea de transporturi publice care sa asocieze tramvaiul, autobuzul si metroul, potrivit unei axe de dezvoltare liniara.

"Vom face ceea ce s-a facut pentru Marele Paris: nu se mai construiesc cladiri noi pentru locuinte sau munca daca nu exista un sistem de transport asociat", a adaugat Grumbach.

Arhitectii si-au axat proiectul si pe proximitatea cu natura, subliniind ca doresc sa "reconcilieze viata cu fluviul", Moscova, si profitand de potentialul forestier al orasului.

Costul total al proiectului este estimat la 185 de miliarde de euro pentru trei decenii, dar este putin probabil sa fie realizat in integralitatea sa, asa cum scrie in proiect.

Antoine Grumbach si Jean-Michel Wilmotte, asociati cu rusul Serghei Tkashenko, au fost selectionati de un juriu international in 5 septembrie, la Moscova.