​Printul Harry al Marii Britanii, care va implini 28 de ani saptamana viitoare, a fost trimis din nou in Afganistan, pentru patru luni, a anuntat Ministerul Apararii britanic, potrivit BBC. El a ajuns joi seara la principala baza britanica, Camp Bastion, si va lua parte la operatiuni de lupta impotriva talibanilor.

Printul Harry langa un elicopter ApacheFoto: Reuters

Printul, cunoscut in armata drept Capitanul Wales, este primul membru al familiei regale care ia parte in lupta, dupa unchiul sau Printul Andrew care a luptat in razboiul din insulele Falkland (1982).

El a mai fost in Afganistan pentru 10 saptamani in urma cu 4 ani, insa a fost retras imediat ce presa a vorbit despre detasarea sa care trebuia sa fie secreta.

Harry s-a calificat ca pilot de elicopter de atac Apache in februarie, dupa 18 luni de antrenament riguros, atat in Marea Britanie cat si in SUA. Ministerul Apararii evalueaza riscul la care este supus un elicopter Apache si echipajul sau la "scazut".

Talibanii sustin ca au doborat un astfel de elicopter in Afganistan, insa britanicii nu au pierdut niciodata un Apache, nicaieri in lume, dintr-un total de 67, exceptand doua incidente minore.

Elicopterul este facut sa vaneze si sa distruga tancuri si este dotat cu rachete, tiruri si un tun automat.

In luna aprilie, printul a sugerat ca ar fi inutil sa se antreneze ca pilot de elicopter daca nu serveste in armata.