Compania ruseasca ce produce binecunoscuta arma de asalt Kalashnikov se confrunta cu dificultati mari. O scadere a cererii din partea armatei ruse si un flux de arme mai ieftine au condus firma catre faliment, insa aceasta spera sa isi consolideze conturile cu noi modele si cu o campanie de branding globala, relateaza Der Spiegel.

Lui Dmitri Rogozin, primul ministru adjunct al Rusiei insarcinat cu industria de aparare a Rusiei, ii place sa se arunce in declaratii in timp ce calatoreste si are aparitii publice, intr-una dintre acestea spunand ca doreste sa reinvie mandria rusilor in propria tara.

Rogozin a declarat, la Bruxelles, ca a auzit de mai multe ori de la colegii sai occidentali fraza urmatoare "Optimistii acestor zile invata engleza, pesimistii invata chineza, insa realistii invata cum sa foloseasca un AK-47".

Declaratia a venit ca un balsam pentru sufletele muncitorilor in timpul unei vizite facute de ministru la fabrica Izhmash, dintr-un oras din vestul Rusiei, Izhevsk.

In spatele numelui necunoscut al companiei Izhmash sta cel mai mare producator de arme din Rusia si locul de nastere al faimosului Kalashnikov.

Aceasta arma automata, cunoscuta in Rusia ca "avtomat", a fost laudata chiar si de americani, a precizat Rogozin. Unitatile militare de elita ale SUA o folosesc, a adaugat el, chiar daca Congresul SUA prefera de obicei sa achizitioneze arme produse in America. Totodata, colectionari privati au ajuns sa prefere aceasta arma de asalt, a continuat el, spunand ca vanzarile in SUA au crescut cu 50% anul trecut. El a mentionat de asemenea cum Afghanistanul cere in continuare Moscovei arme Kalashnikov "chiar daca ei au 140.000 de soldati NATO bine inarmati in cadrul granitelor".

In jur de 100 de milioane de unitati AK-47 se produc in intreaga lume. Arma a ajutat luptatorii de gherila in junglele din Vietnam sa ii invinga pe oponentii americani, liderii din Mozambic au incoporat-o pe steagul tarii, in timp ce liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, a purtat o astfel de arma intr-una din aparitiile sale video. In prezent, arma Kalashnikov este in echipamentul standard al oricarei armate rebele din Africa.

Totusi, arma nu este o 'minunatie' a tehnicii. Kalshnikov-ul este mai mult un Volskwagen al pietei armelor decat un Porsche: simplu, robust si indestructibil. Terry Sandlin, electrician in Scottsburg, Indiana, a spus ca a selectat acest model pentru "calitatea si versatilitatea ce depasesc de departe orice altceva de pe piata".

Ministerul Apararii din Rusia, fost mare cumparator de Kalashnikov, a incetat sa mai achizitioneze arma din toamna anului trecut. Liderul armatei rusesti a spus ca exista deja teancuri de arme care au umplut arsenalul tarii, depasind chiar de 12 ori cererea.

El a descris arma ca fiind depasita, spunand ca perioada marilor razboaie a trecut si ca este necesar un alt tip de arme pentru a stopa conflictele locale. Precizia mai degraba, decat fluxul constant de foc asupra trupelor inamice este necesara, mentioneaza el. Planurile arata ca, pana in 2015, vor fi distruse 4 milioane de AK-47.

Prin urmare, afacerea este in dificultate la fabrica din Izhevsk. Compania pe care tarul Alexandru I a fondat-o cu 200 de ani in urma pentru a produce muschete in pregatirea razboiului cu Napoleon si firma careia Stalin i-a ordonat sa faca o arma de asalt asemanatoare armei germane Mkb 42(H) in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a intrat in faliment in aceasta primavara, dupa ce a acumulat pierderi in anul 2011 de 62 milioane de euro si datorii de 136 milioane. Productia fabricii a scazut la jumatate si compania in sine a fost trecuta sub controlul unui holding mai mare de stat.

Totusi, fabrica nu poate blama doar decizia armatei rusesti de a opri achizitiile, mentioneaza publicatia germana. Un alt motiv este faptul ca piata globala este inundata de arme Kalashnikov. AK-47 a fost 'clonata' aproape pe fiecare continent, cu imitatii produse in Belarus, Bulgaria, Romania si Serbia, in tarile africane si, in special, in China - deseori fara o licenta. Multe dintre aceste arme sunt de asemenea mai ieftine in raport cu originalul rusesc.

Sefii din Izhevsk au incercat sa evite dezastrul, extinzand ofertele companiei. Chiar daca obisnuia sa produca tunuri pentru avioane de lupta si obuze de artilerie, firma se concentreaza in prezent asupra armelor pentru vanatoare si sport.

Un astfel de produs este Saiga, versiunea civila a Kalashnikovului, model dezvoltat initial in anii '70 pentru vanatoare. Fostul sef al Kremlinului, Leonid Brejnev, pasionat de vanatoare, a permis producerea acestuia. Cu toate acestea, in ciuda unui salt in vanzari, Saiga detine doar o nisa pe piata americana de armament.

Un alt produs este AK-12, un nou brand de Kalashnikov, despre care un reprezentant al companiei a spus ca nu are nimic in comun cu cel vechi. Pentru aceasta ultima arma primul ministru adjunct s-a deplasat in Izhevsk.

Despre acest nou Kalashnikov se spune ca este o 'minune', o arma suprema a razboiului, care poate fi echipata cu vizare cu laser, un lansator de grenade si un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, iar compania asteapta sa vada daca acesta va fi folosit de armata ruseasca.

Pana cand aceasta decizie va fi luata, planurile Izhmash se concentreaza pe ceva neglijat de mai multi ani: branding. In prezent, a fost lansata o campanie globala pentru a oferi o noua stralucire numelui Kalashnikov.

Orasul din apropiere, Glasov, produce o vodca numita Kalashnikov. Vodca este vanduta in sticle enorme, modelate intr-un mod asemanator cu arma. De asemenea, exista jucarii de plastic AK-47, fabricate in China, precum si o companie numita MMI in orasul german Solingen, ce are dreptul de a produce ceasuri si umbrele cu logo-ul Kalashnikov. In plus, Izhmash are planuri de a folosi numele pentru o linie de imbracaminte.

Dar, in primul rand, Mihail Timofeyevici Kalashnikov, designerul original al armei, trebuie sa isi dea acordul asuprea planului. Sau, probabil, unul dintre cei trei copii ai acestuia vor trebui sa faca acest lucru pentru ca Mihail Kalashnikov, o persoana ce a fost de doua ori numita "erou al muncii socialiste" precum si "erou al Federatiei Ruse", are 92 de ani si are o sanatate slabita. Nimeni nu i-a spus acestuia ca arma pe care el a inventat-o este acum evitata de armata ruseasca. Potrivit cotidianului moscovit Isvestia, o astfel de veste ar reprezenta "o lovitura serioasa pentru o persoana de varsta sa".