Primaria Bruxellesului a decis sa amendeze cu pana la 250 de euro jignirile proferate in strada, a anuntat marti primaria orasului, citata de AFP.

"Orice forma de jignire va fi de acum inainte pedepsita, indiferent daca este sexista, rasista, homofoba sau de alta natura", a explicat primarul socialist al capitalei Belgiei, Freddy Thielemans. Aceasta masura isi propune sa lupte impotriva lipsei de civilizatie in viata cotidiana.

Primaria a incheiat un acord cu parchetul, astfel incat municipalitatea are posibilitatea de a pedepsi cu o amenda administrativa cuprinsa intre 75 si 250 de euro injuriile, dar si furturile simple sau loviturile care nu provoaca rani.

Aceste delicte erau pana acum putin pedepsite din cauza numarului mare de cazuri aflate pe rolurile tribunalelor, a explicat un purtator de cuvant al primariei. "In realitate, foarte putini din cei 2.500 de politisti ai orasului erau motivati sa lupte impotriva acestui tip de infractiuni", potrivit sursei citate.

Amenda va putea fi data in baza unui flagrant delict constatat de politie sau a unei plangeri. Parchetul va putea in continuare sa se autosesizeze in aceste dosare, in special in caz de recidiva.

Amploarea fenomenului a fost recent ilustrata de documentarul "Femme de la Rue" in care regizoarea belgiana Sofie Peeters a filmat cu o camera ascunsa remarcile si injuriile cu care s-a confruntat pe strazile unui cartier popular din Bruxelles.