Prima Doamna a Statelor Unite, Michelle Obama, va fi prima care va sustine un discurs, marti, in deschiderea Conventiei democratilor americani reuniti la Charlotte (in North Carolina), care il vor desemna oficial pe Barack Obama candidat la alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, relateaza AFP citata de Mediafax.

Obama, in varsta de 48 de ani, energica in ceea ce priveste comunicarea, este extrem de populara in Statele Unite, cu o cota ce variaza, potrivit sondajelor intre 65 si 70 la suta, cu 20 de puncte peste cea a sotului sau. Nimeni nu se indoieste ca ea va sti, marti seara, sa ii insufleteasca pe cei 6.000 de delegati democrati reuniti pana joi la Charlotte.

Intr-o cursa foarte stransa, in care sondajele ii prezinta pe cei doi candidati, Barack Obama si Mitt Romney, aproape la egalitate, ea reprezinta o carte esentiala pentru sotul sau.

Saptamana trecuta, Ann Romney, sotia lui Mitt Romney, a incantat conventia republicana si a ajutat la umanizarea sotului sau, povestind despre cei 43 de ani de casatorie fericiti pe care i-au avut.

In ceea ce o priveste pe Michelle Obama, nu este nevoie ca ea sa il prezinte pe sotul sau democratilor.

Dar ea va trebui sa incerce, de asemenea, sa povesteasca in mod mai uman misiunea acestuia de presedinte, pentru a atenua frustrarea electorilor in legatura cu rezultatele economice mediocre, si sa ii convinga sa nu il abandoneze pe cel in care si-au pus toata speranta de schimbare in 2008.

"Michelle le poate aminti oamenilor ca el a facut tot ce a putut intr-o perioada dificila, ca principala sa preocupare au fost ei, poporul american", explica Georgia Kernell, politolog la Northwestern University. "Ea are, de asemenea, o magnifica poveste personala" de impartasit, adauga ea.

Foarte asteptata, marti, este si interventia primarului din San Antonio (Texas), Julian Castro, in varsta de 37 de ani, in timp ce conventia democrata se vrea in mod deosebit deschisa tuturor minoritatilor, de care Obama are nevoie pentru a castiga in noiembrie.

Fostul presedintel Bill Clinton, care este in continuare extrem de popular va interveni miercuri.

Punctul culminant al conventiei va fi joi seara, cand Obama va sustine discursul de acceptare intr-un stadion cu 73.000 de locuri, dupa partenerul sau in tandemul democrat, vicepresedintele Joe Biden.

Joi seara sunt asteptate furtuni la Charlotte, dar organizatorii a anuntat luni ca, pentru moment, discursul nu va fi amanat.