Uniunea Europeana si-a exprimat luni "ingrijorarea'', dupa ce presedintele Azerbaidjanului a gratiat si promovat un ofiter azer condamnat la inchisoare pe viata pentru ca a decapitat un militar armean, si a indemnat ambele parti la ''retinere'', relateaza AFP.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si comisarul pentru politica europeana, Stefan Fule si-au exprimat ''ingrijorarea'' in ceea ce priveste aceasta informatie, adaugand ca responsabilii Uniunii Europene ''tin legatura cu autoritatile competente si urmaresc de indeaproape situatia''.

"In interesul stabilitatii regionale si a eforturilor de reconciliere'', Catherine Ashton si Stefan File ''au reinnoit apelul lor la retinere adresat Azerbaidjanului si Armeniei, atat pe teren cat si in declaratiile publice, cu scopul de a evita o inrautatire a conflictului'', se precizeaza intr-un comnicat de presa.

Armenia a anuntat luni ca este pregatita de razboi impotriva Azerbaidjanului, in contextul unui climat de tensiune ridicata intre cele doua tari.

Armenia si Azerbaidjan isi disputa de ani de zile controlul asupra enclavei Nagorno Karabah. Alipita la Azerbaidjan in timpul perioadei sovietice, aceasta regiune si-a declarat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994.

O incetare a focului a fost semnata in 1994, dar Baku si Erevan nu au reusit inca sa se puna de acord asupra statutului regiunii.