Bulgaria renunta la planurile de adoptare a monedei unice euro ca raspuns la deteriorarea conditiilor economice si a gradului de incertitudine in ceea ce priveste perspectivele Uniunii Europene, a declarat Simeon Djankov, ministrul bulgar al finantelor, citat de Reuters.

Cel mai sarac membru al Uniunii Europene devine astfel ultima tara care isi amana planurile de aderare la zona euro. Bulgaria este de asemenea una dintre cele mai indatorate state ale Uniunii Europene, care a impus o disciplina fiscala dura in incercarea de a evita riscurile in privinta monedei nationale leva in raport cu euro.

''In momentul de fata, nu vad beneficiile aderarii la zona euro, ci doar costurile'', a declarat Djankov, intr-un interviu pentru The Wall Street Journal. Totodata, ministrul bulgar de finante a adaugat ca economia Bulgaria ar putea creste cu 1,5 procente in 2012.

Simeon Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu ''zero crestere'' economica pe o perioada de pana la cinci ani, daca liderii tarilor europene continua sa vina cu solutii politice la criza economica in loc sa sprijine apelul Germaniei de continuarea a consolidarii fiscale.