Guvernul ungar l-a convocat duminica pe ambasadorul Azerbaidjanului pentru a protesta fata de gratierea unui prizonier azer transferat la Baku dupa ce fusese condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea in 2004 a unui ofiter armean la Budapesta, relateaza AFP.

"Ungaria considera inacceptabil si condamna faptul ca Ramil Safarov a obtinut gratierea", a reactionat guvernul conservator al lui Viktor Orban, intr-un mesaj transmis ambasadorului Azerbaidjanului in capitala ungara, Vilayat Guliyev.

Ramil Safarov, 35 de ani, a fost extradat vineri in tara sa de autoritatile ungare si gratiat imediat de presedintele azer, Ilham Aliev.

In urma acestei extradari, Armenia a anuntat ca suspenda relatiile diplomatice cu Ungaria iar biroul presedintelui american Barack Obama a precizat ca va cere explicatii Budapestei asupra acestui dosar.

La randul sau, Peter Szijjarto, ministru fara portofoliu insarcinat cu afaceri internationale, a respins zvonurile care circula in presa ungara despre o legatura intre aceasta extradare si un eventual imprumut de cateva miliarde de euro pe care Azerbaidjanul l-ar fi propus Ungariei.

El a apreciat ca persoanele care se afla la originea acestor zvonuri au "o imaginatie debordanta".

Sambata, sute de armeni au manifestat in fata consulatului Ungariei din Erevan, unde au ars un drapel unguresc, pentru a protesta impotriva deciziei Budapestei de a-l extrada in Azerbaidjan pe acest soldat.