Sute de armeni au manifestat sambata in fata consulatului Ungariei din Erevan, unde au ars un drapel unguresc pentru a protesta impotriva deciziei Budapestei de a extrada in Azerbaidjan un soldat azer care a ucis un armean si care a fost gratiat imediat ce a ajuns in tara sa, relateaza AFP.

Manifestantii furiosi au aruncat cu oua si rosii in cladirea consulatului, acuzand Ungaria ca a incheiat un acord cu aceasta tara pentru a profitat de vastele resurse energetice de care dispune Baku.

"Ungurii si-au vandut onoarea si constiinta azerilor ca o prostituata", a spus unul dintre manifestanti, Armen Mkrtcian.

Armenia a anuntat vineri suspendarea relatiilor diplomatice cu Ungaria, apreciind ca Budapesta a comis o "grava eroare".

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat "foarte preocupat" de decizia Azerbaidjanului de a-l gratia pe acest soldat.

Condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea unui ofiter armean la Budapesta, in 2004, Ramil Safarov, 35 de ani, a fost extradat vineri in tara sa de catre autoritatile ungare si gratiat imediat de presedintele azer, Ilham Aliev.

In 2004, Safarov l-a decapitat pe ofiterul armen Gurgen Margarian, in somn, in cadrul unui stagiu de pregatire organizat intr-o scoala militara din Budapesta de catre NATO, dedicat soldatilor din tarile ex-URSS.

Armenia si Azerbaidjan isi disputa de ani de zile controlul asupra enclavei Nagorno Karabah. Alipita la Azerbaidjan in timpul perioadei sovietice, aceasta regiune si-a declarat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994.

O incetare a focului a fost semnata in 1994, dar Baku si Erevan nu au reusit inca sa se puna de acord asupra statutului regiunii.