Presedintele Vladimir Putin a pledat vineri pentru un "progres" in reinarmarea Rusiei de aceeasi amploare ca cea ordonata de Stalin in anii 1930, anuntand ca statul va aloca 563 miliarde de euro pentru aparare in urmatorii 10 ani, scrie AFP.

"Este necesara realizarea unui progres la fel de important in modernizarea industriei de apare ca cel care a fost realizat in anii 1930", a declarat Putin, citat de agentia Interfax, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei.

El a anuntat, cu aceasta ocazie, ca aproximativ 23.000 de miliarde de ruble (aproape 563 miliarde de euro) - o suma "fara precedent" - vor fi alocate de stat in urmatorii zece ani pentru programul public de armament.

Iosif Stalin a pus in practica un vast program de reinarmare a URSS in perioada 1930 - 1939.

In acelasi timp, anii '30 au fost cei ai represiunii staliniste celei mai ucigatoare, inclusiv in sanul armatei: mii de ofiteri sovietici au fost executati sau trimisi in lagare.

Vladimir Putin anuntase inaintea alegerilor prezidentiale din martie ca intentioneaza sa plaseze complexul militaro-industrial in centrul dezvoltarii tarii, la fel ca URSS, si promisese o reinarmare "fara precedent" in anii care vor veni.