La trei luni si jumatate de la preluarea puterii, Francois Hollande inregistreaza o cadere importanta de popularitate, consecinta unei degradari a situatiei economice si sociale dar si a diviziunilor din majoritatea sa asupra unpr subiecte precum Europa si energia nucleara, relateaza AFP.

Potrivit sondajelor efectuate in ultimele zile, cota de popularitate a presedintelui francez este in scadere puternica (intre 44% si 54% potrivit acestor sondaje), la fel ca si cea a premierului Jean-Marc Ayrault (46% - 57%).

Somajul care flirteaza cu pragul de 10%, o economie stagnanta, lantul de planuri sociale in industrie... in fata degradarii continue a situatiei, alegatorii par sa isi piarda rabdarea in fata unui executiv care a creat impresia ca nu a fost "destul de mobilizat" in luna august, potrivit politologului Brice Teinturier de la institutul Ipsos.

O critica sustinuta de aripa de dreapta a spectrului politic, care a acuzat "imobilismul" guvernului in perioada verii, dar si de stanga radicala, al carei lider a calificat drept "gaunos" si "aproape nimic" bilantul primelor o suta de zile ale noului executiv.

In fata acestor reprosuri, guvernul face referire la mostenirea bilantului lui Nicolas Sarkozy si vorbeste despre dorinta de a deschide "santiere pe termen lung" si bazate pe "concertare".

"Am gasit o situatie economica si sociala foarte dificile, am angajat schimbari dar acestea necesita timp, deci se poate vorbi de o anumita deceptie", a admis miercuri numarul doi al guvernului si ministrul Afacerilor Externe Laurent Fabius.

Acuzat, inclusiv in sanul Partidului Socialist, ca este prea sters, Jean-Marc Ayrault a cerut sa fie judecat in timp.

Guvernul s-a decis sa devanseze cu doua saptamani, in 10 septembrie, o sesiune extraordinara a unui proiect de creare a 150.000 de locuri de munca subventionate destinate tinerilor sau persoanelor necalificate.

Iar marti a anuntat o reducere a pretului carburantilor, aspru criticata de presa pentru caracterul sau derizoriu (sase eurocenti pe litru, cel mai mult).

Pentru guvern, etapa cea mai grea de-abia urmeaza, cu realizarea guvernului pentru 2013, pentru care va trebui sa identifice cel putin 30 de miliarde de euro in economii sau cresteri de impozite, pentru a respecta obiectivul unui deficit de 3% din PIB, cu o crestere asteptata de circa 1%.

Dincolo de conjunctura economica, imaginea guvernului este afectata de o serie de dispute si de diviziuni afisate public in randul majoritatii, intre ecologisti si socialisti.

Principalul subiect de disputa este tratatul bugetar european, supus aprobarii Parlamentului in octombrie. Ecologisti, dar si aripa de stanga a Partidului Socialist, vor sa voteze impotriva, considerant ca prin acesta sunt batute in piatra politicile de austeritate. La fel crede si stanga radicala, care face campanie pentru organizarea unui referendum.

La inceputul saptamanii, pledoaria ministrului pentru redresarea productiei, Arnaud Montebourg, in favoarea energiei nucleare ca o "filiera a viitorului" a reaprins cearta dintre socialisti si ecologisti, parand sa contrazica angajamentului lui Francois Hollande de reducere de la 75 la 50% a cotei energiei nucleare in totalul consumului pana in 2025.

Dezmembrarea taberelor de romi, sub supravegherea ministrului de Interne Manuel Valls, a provocat si ea tulburari in zona de stanga, in conditiile in care acestia au condamnat astfel de practici in mandatul lui Sarkozy.

In fine, doua ministere s-au contrat public in ceea ce priveste mentinerea suprimarii publicitatii in cursul serii la televiziunea publica, din motive financiare, inainte de a fi chemate la ordine de primul ministru.

"Nu suntem obligati sa vorbim despre orice, tot timpul si in toate modurile", le-a spus Laurent Fabius colegilor sai, carora le-a oferit insa scuza unei "perioade de rodaj".