Reprezentantele gruparii togoleze de opozitie "Sa salvam Togo" au lansat duminica un apel "tuturor femeilor" din aceasta tara sa recurga la o "greva a sexului" timp de o saptamana incepand de luni, pentru a-i determina pe partenerii lor "sa le sustina mai mult" in incercarea de a obtine demisia presedintelui Faure Gnassingbe, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Mesajul a fost transmis de o activista a miscarii, Isabelle Ameganvi, care le-a cerut femeilor din Togo sa urmeze exemplul liberienelor, care au recurs la acelasi procedeu pentru a grabi incheierea razboiului civil ce a marcat Liberia pana in anul 2003.

"Femeile togoleze se vor declara intr-o greva a sexului incepand de luni pentru a-si mobiliza sotii sa intreprinda mai multe actiuni care sa conduca la plecarea lui Gnassingbe de la putere", a spus ea la o manifestatie. "Celui care ne conduce (aluzie la presedinte) ii plac relatiile sexuale, motiv pentru care le invit pe togoleze sa se abtina sa-l vada in aceasta saptamana", a adaugat ea, afirmand ulterior pentru Associated Press ca "avem multe modalitati prin care ii putem face pe barbati sa inteleaga ce vor femeile din Togo".

Desi ideea acestei greve pare sa surada femeilor togoleze, unii barbati, inclusiv lideri ai partidelor de opozitie si ai organizatiilor din domeniul drepturilor omului se indoiesc ca initiativa va fi incununata de succes. "Pentru ea este usor sa vorbeasca pentru ca nu este casatorita si nu are un barbat acasa", afirma un ziarist togolez, referindu-se la cea care a lansat apelul. "Ea chiar crede ca femeile care traiesc alaturi de sotii lor vor reusi sa faca acest lucru? Si in plus cine poate controla ceea ce fac cuplurile in spatele usilor inchise?", se intreaba el.

Miscarea "Sa salvam Togo", ce regrupeaza noua organizatii ale societatii civile si sapte partide si miscari de opozitie, a organizat in ultima saptamana trei manifestatii impotriva presedintelui, la care au avut loc confruntari violente intre protestatari si fortele de ordine, soldate cu peste o suta de raniti si arestarea a 125 de persoane.

Presedintele Faure Gnassingbe a fost instalat la putere in anul 2005 dupa moartea tatalui sau, Gnassingbe Eyadema, care a condus Togo timp de 38 de ani.