Papa Benedict al XVI-lea a evocat duminica tradarea lui Iisus de catre Iuda, un fanatic dezamagit de refuzul lui Hristos de a conduce o revolta impotriva ocupantilor romani, subliniind ca principalul sau pacat a fost ipocrizia, faptul de a fi ramas langa Iisus, relateaza AFP.

Papa Benedict XVI la balconul resedintei de varaFoto: Reuters

In aceasta declaratie, care poate fi considerata o aluzie la actualele tensiuni din cadrul Bisericii Catolice si chiar de la Vatican, Papa, care a vorbit de la balconul resedintei sale de vara, castelul Gandolfo, a spus ca "ipocrizia" lui Iuda a fost "pacatul cel mai grav", "semnul Diavolului".

"Iuda ar fi putut sa plece, cum au facut-o multi alti discipoli, si chiar trebuia sa plece daca era cinstit! In loc de aceasta, el a ramas cu Iisus. Nu din credinta, nu din iubire, ci cu scopul secret de a se razbuna. De ce se simtea Iuda tradat de Iisus? Iuda era un zelot care dorea un mesia invingator, care sa conduca o revolta impotriva romanilor. Insa Iisus i-a dezamagit aceasta asteptare", a declarat Benedict al XVI-lea in fata miilor de persoane reunite in fata palatului apostolic, citeaza Agerpres.

Iuda l-a denuntat pe Iisus, care a fost arestat pe Muntele Maslinilor, apoi judecat si crucificat.

Astfel, Benedict al XVI-lea a revenit asupra a doua teme care il preocupa: separarea intre religie si lupta politica pe de o parte si coerenta catolicilor pe de alta parte. Astazi, multi dintre preotii care se raliaza revolutiilor politice sunt dezaprobati de Vatican. Potrivit lui Benedict al XVI-lea, cei care sunt in dezacord cu aceasta linie au dreptul sa plece, nu sa comploteze in secret.

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, si alti functionari de la Vatican, au tradat increderea lui Benedict al XVI-lea si a colaboratorilor sai, livrand documente confidentiale catre mass-media.

Scandalul 'Vatileaks' a fost considerat o tradare grava la adresa lui Benedict al XVI-lea, chiar daca Gabriele a afirmat ulterior ca a dorit sa-l ajute pe Papa sa adopte o atitudine transparenta in fata intrigilor