Extremistul norvegian Anders Behring Breivik, condamnat la 21 de ani de inchisoare pentru masacrarea a 77 de persoane anul trecut, a anuntat vineri ca nu va face apel impotriva verdictului, insa a incheiat cu o ultima provocare: si-a cerut scuze militantilor nationalisti "pentru ca nu a ucis mai multe persoane", relateaza AFP.

Anders Breivik in ultima zi de procesFoto: Agerpres/AP

"Nu voi face apel", a declarat Breivik la finalul unei sedinte de judecata de aproximativ sapte ore si jumatate.

Extremistul de dreapta, in varsta de 33 de ani, a incheiat insa cu o ultima provocare, el declarand ca vrea sa prezinte "scuze militantilor nationalisti pentru ca nu a executat mai multe persoane".

Dintr-un motiv necunoscut, microfonul la care vorbea s-a inchis inainte sa apuce sa termine fraza, dupa care a fost intrerupt de catre judecatoarea Wenche Elizabeth Arntzen.

Cu toate ca a renuntat la apel, Breivik a calificat verdictul drept "ilegitim", evocand faptul ca respinge competenta tribunalului din Oslo de a-l judeca.

Parchetul, care ceruse mai degraba internarea intr-o institutie psihiatrica decat o pedeapsa cu inchisoare, apreciind ca exista suficiente indoieli cu privire la sanatatea mintala a acuzatului pentru a putea fi considerat responsabil penal, a anuntat de asemenea ca nu va face apel impotriva verdictului.

Pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a comis un atac cu bomba in fata sediului guvernului de la Oslo. Opt persoane au murit in acest atentat. Imediat dupa aceea, Breivik a mers pe insula Utoya, la 40 de kilometri de capitala norvegiana, unde a deschis focul intr-o tabara de vara a tinerilor laburisti, omorand 69 de oameni.