Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande pun ferm presiune asupra Greciei pentru continuarea reformelor dureroase, sugerand faptul ca ezita sa accepte cererea noului prim ministru grec, Antonis Samaras, care solicita ca statul elen sa aiba mai mult timp la dispozitie, timp in care acesta sa isi puna in ordine economia si finantele publice, relateaza CNBC.

Cei doi lideri europenei s-au intalnit joi pentru a discuta cu privire la situatia din Grecia, acestia urmand sa aiba intruniri in urmatoarele doua zile cu primul ministru grec, Antonis Samaras.

La inceputul zilei de vineri, ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca mai mult timp acordat Greciei pentru implementarea reformelor nu ar aduce niciun beneficiu.

Pe fondul cresterii nerabdarii creditorilor fata de Grecia, guvernul lui Merkel nu este dispus sa-i ofere statului concesii semnificative, insa Hollande a avut in general o abordare mai 'soft' in fata crizei datoriilor care afecteaza Grecia si mai multe state din zona euro.

In aceasta saptamana, Samaras a avut mai multe interviuri in mass-media din Germania si Franta, acesta spunand ca tara sa ar trebui sa aiba la dispozitie mai mult timp pentru a finaliza reformele ce conditioneaza primirea unor noi imprumuturi. Fara acest ajutor, Grecia va fi impinsa spre un faliment haotic, dezordonat, si poate fi fortata sa iasa din zona euro.

Samaras va fi vineri la Berlin, iar sambata el va merge la Paris.

In declaratiile scurte acordate reporterilor, la Berlin, Merkel si Hollande nu au mentionat direct solicitarea lui Samaras, insa au spus clar ca, in primul rand, Grecia trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a-si satisface creditorii.

Atena si-a redus viteza si eficienta de punere in aplicare a reformelor, iritandu-si creditorii, in special pe Germania, care contribuie cu 240 de miliarde de euro la ajutoarele financiare.

De asemenea, situatia a fost inrautatita si de saptamanile de dispute politice din Grecia, care au dus in cele din urma la crearea unei coalitii de guvernare conduse de Samaras.

Continuarea accesului Greciei la ajutoarele financiare este conditionata de un raport favorabil ce va fi publicat luna viitoare de asa-numita "troica", formata din Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Daca raportul constata faptul ca Grecia a esuat in implementarea reformelor economice cheie ce conditioneaza imprumutul, statul nu va mai primit fonduri.

"Pentru mine este important ca noi toti sa ramanen alaturi de angajamentele noastre si, in special, sa asteptam publicarea raportului troicii, pentru a vedea ce rezultate sunt", a declarat Angela Merkel. "Insa, voi incuraja Grecia sa urmeze calea reformelor, care solicita mult de la greci".

Totodata, Hollande a spus: "Vreau ca Grecia sa ramana in zona euro. Aceasta este dorinta mea. Aceasta este dorinta noastra." Insa el a adaugat ca, "desigur, Grecia trebuie sa faca eforturile necesare pentru ca acest lucru sa se intample."