Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri la Chisinau, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Vlad Filat, ca Republica Moldova are o perspectiva europeana, potrivit Unimedia. De asemenea, Merkel a afirmat, referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, ca formatul "5+2 este cel mai potrivit pentru negocieri".

Angela Merkel intampinata de Vlad FilatFoto: Agerpres

Din declaratiile cancelarului german:

  • Dupa 20 de ani de relatii diplomatice speram ca aceasta cooperare se va intensifica si mai mult. Expresia acestui fapt este si delegatia oamenilor de afaceri veniti cu mine. Progresele obtinute de Moldova in Parteneriatul Estic sunt palpabile. Ati obtinut rezultate clare. Moldova este un pilon al parteneriatului Estic. Apreciem faptul ca ati depasit criza politica.
  • Acest proces (integrarea europeana - n.r.) trebuie urmat pas cu pas. Republica Moldova are o perspectiva europeana. Acum e important sa se faca primii pasi - Acordul de Liber schimb, Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor. Guvernul Filat face eforturi in acest sens. Spun in mod expres ca UE a infiintat Parteneriatul Estic pentru ca vedem perspectiva europeana a R. Moldova.
  • Formatul 5+2 este cel mai potrivit pentru negocieri. Este important ca statele membre ale UE sa participe, iar impreuna cu SUA, Rusia si ceilalti sa gasim o solutie. Eu cred ca si aici trebuie sa inaintam pas cu pas, sa avem rabdare, sa nu uitam ca acest proces nu e terminat, nici Europa nu trebuie sa uite de acest conflict. Acum avem nevoie de mai multa mobilitate, comunicare mai usoara, calatorii fara bariere pentru oameni

Potrivit Info Prim Neo, Merkel a fost intampinata la aeroport cu paine, sare si vin moldovenesc. Premierul Vlad Filat i-a urat bun venit inaltului oficial, iar cativa copii in costume populare i-au oferit flori.

In jurul orei 18:00 va avea loc o intalnire cu presedintele Nicolae Timofti, dupa care Angela Merkel va tine un discurs public la Palatul Republicii, transmite Agerpres. Se asteapta ca unul din punctele cele mai importante in discursul Angelei Merkel sa fie consacrat diferendului transnistrean. Cancelarul german isi va incheia vizita la Chisinau in cursul serii cu o depunere de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei.

Vizita de astazi este prima a unui sef al guvernului german in Moldova.