Reactiile celor mai importante publicatii internationale nu au intarziat sa apara dupa decizia de marti a Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului. Reuters anunta ca era de asteptat aceasta hotarare, in timp ce AFP considera ca rivalitatea dintre Ponta si Basescu a dus tara in cea mai grava criza politica din ultimii 23 de ani.

REACTII DIN PRESA INTERNATIONALAFoto: Colaj foto

Curtea Constitutionala din Romania a invalidat marti referendumul privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, zadarnicind incercarea guvernului de stanga de a elimina adversarul politic cu cateva luni inaintea alegerilor parlamentare. Guvernul a anuntat ca va accepta decizia. La doua decenii dupa caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, lupta dintre Basescu si premierul Victor Ponta a amplificat problemele statului roman care s-ar putea reflecta in lunile urmatoare. Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, se confrunta cu planuri dure de austeritate impuse de creditorii internationali. Cum era de asteptat, instanta a hotarat ca referendumul din 29 iulie impotriva veteranului politic Basescu este invalid, deoarece la urne s-au prezentat mai putin de 50% din cetatenii cu drept de vot, scrie Reuters.

Traian Basescu va reveni in mod oficial in functia de presedinte al Romaniei, dupa ce Curtea Constitutionala a decis marti ca referendumul privind demiterea acestuia a fost invalid. Premierul Victor Ponta a facut luni un ultim efort pentru ca referendumul sa fie aprobat, prin depunerea listelor electorale noi. Oficialii au declarat dupa referendumul din 29 iulie ca doar putin peste 46% din alegatorii inregistrati si-au exprimat votul. Cei care s-au prezentat la urne au votat in proportie de aproape 9 la 1 pentru demiterea presedintelui. Basescu a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze referendumul, afirmand ca "cel mai mare ajutor este ca alegatorii sa stea acasa". Traian Basescu a fost suspendat la inceputul lunii iulie, deoarece Parlamentul a considerat ca si-a depasit autoritatea cand a impus reducerile salariale si a taiat alte beneficii bugetarilor, anunta CNN.

Presedintele roman Traian Basescu va ramane seful statului, dupa ce Curtea Constitutionala a invalidat marti referendumul prin care coalitia de centru-stanga aflata la putere incerca demiterea acestuia, aruncand Romania in cea mai grava criza politica din ultimii 23 de ani. Conform rezultatelor oficiale, chiar daca 87% dintre votanti au dorit plecarea lui Basescu, rata de participare s-a situat sub pragul de 50%, necesar pentru validarea referendumului. Presedintele suspendat isi va relua mandatul dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial. Premierul social-democrat Victor Ponta a anuntat ca decizia instantei este "ilegala si nedreapta", in timp ce presedintele interimar Crin Antonescu il considera pe Basescu un presedinte "nelegitim". Fostul premier de centru-dreapta si aliat al presedintelui, Emil Boc, spera ca aceasta decizie va incheia criza politica, indemnand ambele parti sa coopereze. Traian Basescu, fost capitan de vas, supravietuieste pentru a doua oara unui referendum de suspendare, dupa cel din anul 2007, informeaza AFP.

Instanta suprema din Romania a hotarat ca referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost invalid, pentru ca prezenta la urne nu a atins pragul de 50%. Decizia contracareaza eforturile depuse de premierul Victor Ponta de a-l inlatura pe Basescu. Rivalitatea dintre cei doi a atins maximul cand presedintele a inceput "sa-i vaneze" pe politicienii din partidele rivale. Judecatorul sef al instantei, Augustin Zegrean, a confirmat faptul ca hotararea impotriva referendumului a fost adoptata "cu o majoritate juridica de 6-3". Fostul capitan de vas ales ca presedinte in anul 2004 a acuzat coalitia de centru-stanga condusa de Victor Ponta ca incearca sa preia controlul asupra institutiilor independente din Romania. Popularitatea lui Traian Basescu a scazut dupa introducerea programului de reduceri salariale si majorari de taxe, obligatii pentru ca tara sa primeasca ajutor de la Fondul Monetar International, relateaza BBC.

Curtea Constitutionala a Romaniei a invalidat marti referendumul pentru demiterea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, astfel ca supranumit in tara sa "Popeye Marinarul" isi pastreaza scaunul de presedinte, dupa ce a mai supravietuit unui referendum in 2007. La inceputul lunii iulie, Basescu a fost suspendat din functie de Uniunea Social Liberala, coalitia de centru-stanga aflata la putere din luna mai, intr-o procedura criticata sever de Uniunea Europeana si Statele Unite. Ulterior a fost organizat un referendum pe 29 iulie, pentru ca populatia sa se pronunte asupra demiterii lui Basescu, foarte nepopular in urma regimului de austeritate administrat in 2010, aminteste cotidianul francez, cunoscut in general pentru orientarea politica de centru-stanga. Aceasta decizia a CCR ar trebui sa puna punct celei mai grave crize politice traite de Romania dupa caderea dictaturii comuniste, in urma cu 23 de ani. Basescu, al carui mandat expira in 2014, va trebui sa coabiteze cu guvernul de centru-stanga, aflat la originea procedurii de destituire, scrie marti cotidianul francez Le Monde.