Rusia va renunta la toate stocurile de arme chimice pana la 31 decembrie 2015, a anuntat marti un oficial rus insarcinat cu siguranta armelor chimice, anunta Agerpres, citand agentia Xinhua. "Toata munitia chimica a fost produsa in 1963-1987. Termenii de siguranta a stocarii au expirat", a declarat Vladimir Mandaci, director adjunct al Departamentelor federale de stocare in siguranta si eliminare a armelor chimice.

Termenul limita de stocare in siguranta a armelor chimice rusesti va expira la 1 ianuarie 2013, a afirmat el, precizand ca Rusia este pregatita sa isi "indeplineasca indatoririle si sa distruga toate armele chimice pana la 31 decembrie 2015".

Potrivit oficialului rus, in prezent aproximativ 7.300 de unitati de arme chimice se afla stocate in conditii de urgenta si 3.000 dintre ele au fost lichidate. Pana la mijlocul lunii august, Rusia a distrus peste 26.000 de tone de arme chimice, mai mult de 65% din stocul de care dispune tara, a precizat Mandaci, adaugand ca tehnologiile ruse de distrugere a armelor chimice in doua etape sunt cele mai sigure din lume si nu afecteaza mediul. Rusia a alocat aproximativ 371 miliarde de ruble (11,9 miliarde de dolari) pentru distrugerea armelor chimice.