Curtea Constitutionala a Germaniei a autorizat armata sa utilizeze mijloace militare pe teritoriul national impotriva unor eventuale amenintari teroriste, rupand astfel un tabu dupa al doilea Razboi Mondial, relateaza AFP.

Pana in prezent, interventia armata pe teritoriul german in cazul unor amenintari teroriste era rezervata fortelor de politie, cu scopul de a delimita clar operatiunile de aparare nationala ale armatei si operatiunile de securitate interna. Aceasta separare se explica prin teama de o eventuala angajare a armatei impotriva populatiei civile, o mostenire a abuzurilor regimului nazist.

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, armata va putea de acum sa intervina pe teritoriul national "in cazul de situatii exceptionale de natura catastrofica", o premiera dupa al doilea Razboi.

Acasta autorizatie exclude insa "pericolul reprezentat de o multime care protesteaza".

Armata nu are autorizatia de a dobori un aviona care transporta civili, in cazul in care acesta ar fi deturnat de teroristi. Ea este autorizata doar sa efectueze tiruri de avertisment pentru a-l constrange sa aterizeze.

Recurgerea la fortele armate nu este posibila decat ca "ultim recurs", potrivit legii fundamentale germane. Guvernul in ansamblul sau va putea decide cazurile de extrema urgenta care justifica o astfel de operatiune, aceasta sarcina neputand fi delegata ministrului Apararii.

Decizia Curtii Constitutionale corecteaza o decizie precedenta din 2006 care excludea de o maniera generala orice operatiune a Bundeswehr impotriva unui pericol intern.