UPDATE 17:00 Cele trei tinere femei membre ale grupului punk rock Pussy Riot au fost condamnate fiecare la doi ani de inchisoare de un tribunal din Moscova pentru "huliganism" si "incitare la ura religioasa", la capatul unui proces care a capatat o rezonanta internationala, scrie AFP.Biserica ortodoxa rusa a pledat pentru "clementa" fata de cele trei tinere condamnate de justitie.

Pussy Riot, in sala de tribunal, in cusca de sticlaFoto: Reuters

Nadejda Tolokonnikova, 22 de ani, Ekaterina Samutsevici, 30 de ani, si Maria Alehina, 24 de ani, care au cantat in februarie o "rugaciune punk" intr-o catedrala din Moscova, cerand fecioarei Maria sa-l "alunge pe Putin" de la putere au "violat ordinea publica" si au "ofensat sentimentele credinciosilor", fara sa-si exprime regretul, a afirmat judecatoarea Marina Sirova.

"E o rusine! E o nedreptate!", au strigat mai multe persoane in sala de tribunal, la anuntarea verdictului. Nadejda Tolokonnikova a suras cand a auzit sentinta.

Citirea verdictului a durat aproape trei ore, judecatoarea reluand in mare parte argumentele avansate in 7 august de procuror, care a solicitat trei ani de inchisoare pentru membrii Pussy Riot.

UPDATE 18:45 Biserica ortodoxa rusa a pledat pentru "clementa" fata de cele trei tinere condamnate de justitie.

"Fara a pune la indoiala legitimitatea deciziei justitiei, cerem autoritatilor statului sa dea dovada de clementa fata de condamnate, in speranta ca acestea vor renunta la orice repetare a acetui gen de sacrilegiu", potrivit unui comunicat publicat de Inaltul consiliu al Bisercii ortodoxe, citat de AFP.

Cele trei tinere au fost puse sub acuzare dupa ce au cantat un cantec anti-Putin in catedrala Hristos Mantuitorul, cea mai mare biserica din Moscova. Vineri este si ziua mondiala de sustinere pentru eliberarea celor trei. Acestea se afla in arest preventiv de 5 luni.

UPDATE 14.29: Judecatorii au decis ca cele trei tinere sint vinovate, dar nu au pronuntat inca sentinta. In fata tribunalului sustinatorii Pussy Riot scandeaza lozinci anti-Putin, transmite RIA Novosti

Nadejda Tolokonnikova (22 de ani), Ekaterina Samoutsevitch (30 de ani) si Maria Alekhina (24 de ani) trebuie sa raspunda acuzatiilor de huliganism si incitare la ura religioasa.

La 21 februarie, componentele trupei punk Pussy Riot, purtand cagule colorate ce le acopereau fetele, au cantat in Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova un cantec intitulat "Rugaciune punk", impotriva premierului Vladimir Putin, la acea vreme recent castigator al alegerilor prezidentiale din Rusia.

Agentii de securitate au intervenit, dar acestea au reusit sa fuga. Cateva zile mai tarziu, politia a retinut mai multe presupuse membre ale grupului.

Vineri este si ziua mondiala de sustinere pentru eliberarea celor trei membre Pussy Riot, fiind programate actiuni de proteste in mai multe capitale, printre care Paris, Londra, Varsovia si New York.