Cel putin 53 de persoane au fost ucise joi in aproximativ 50 de atentate in Irak, conform surselor medicale si de securitate, la cateva zile de la sfarsitul perioadei de post a Ramadanului, marcata de obicei de o sporire a violentelor, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Extremistii considera ca aceasta luna sacra a musulmanilor este propice pentru a realiza "razboiul sfant".

Cel putin 250 de persoane au fost, de asemenea, ranite in aceste atacuri care au avut loc in aproximativ 20 de localitati de pe intreg teritoriul Irakului.

Aceste atentate ridica la 198 numarul persoanelor ucise de violentele din luna august in Irak, conform unui bilant realizat de AFP pe baza datelor furnizate de surse medicale si de securitate.

Miercuri, 13 persoane au murit in atentatele din Irak.

Luni, un cabinet britanic specializat in probleme de securitate, AKE, a avertizat ca "teroristii din Irak ar putea pregati atentate cu bomba menite sa faca un numar maxim de victime, in timpul marilor adunari de civili desfasurate cu ocazia sfarsitului Ramadanului" saptamana aceasta.

Chiar daca violentele s-au diminuat in raport cu anii 2006-2007, acestea raman inca foarte frecvente in Irak.

In iulie, 325 de persoane au fost ucise, conform autoritatilor, fiind luna cea mai sangeroasa din august 2010. Luna trecuta, doar patru zile au trecut fara vreun atentat. In cursul acestei luni, Irakul s-a confruntat cu explozii si atentate in fiecare zi.