Presedintele egiptean Mohammed Morsi a decis duminica sa anuleze o "declaratie constitutionala" ce a fost adoptata de armata in luna iunie si care acorda puteri sporite militarilor, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Yasser Ali, transmite AFP.

"Presedintele a decis anularea declaratiei constitutionale adoptata in 17 iunie" de catre Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care conducea la acel moment tara, si prin care acesta isi asuma inclusiv puterea legislativa, a afirmat Ali, intr-o declaratie difuzata de televiziunea publica.

Pe 17 iunie, puterea militara a adoptat o "declaratie constitutionala" prin care prelua puterea legislativa si submina autoritatea presedintelui Morsi asupra armatei. Prin aceasta declaratie, generalii armatei aveau controlul asupra elaborarii noii constitutii, beneficiind in acelasi timp si de imunitate in fata oricarei contestari venite din partea civililor.

De asemenea, agentia oficiala Mena a anuntat ca presedintele Morsi a numit duminica un vicepresedinte al statului, pe judecatorul Mahmoud Mekki.

Mekki este al doilea vicepresedinte egiptean in ultimii 30 de ani. Fostul presedinte Hosni Mubarak nu a numit niciodata un vicepresedinte pana la revolta populara care l-a inlaturat de la putere in februarie 2011, in cursul careia l-a numit pe seful serviciului sau de informatii, Omar Suleiman, in aceasta functie.

Totodata, a mai anuntat agentia Mena, presedintele Mohammed Morsi a decis trecerea in rezerva a ministrului Apararii, maresalul Hussein Tantawi, precum si a sefului Statului Major al Armatei, Sami Anan. Noul ministru al Apararii a fost numit Abdel Fattah al-Sissi, potrivit televiziunii de stat.

Presedintele egiptean Mohammed Morsi, investit oficial in 30 iunie, este primul civil care a reusit sa acceada in functia suprema a statului, intr-o tara in care toti presedintii au provenit din armata, dupa caderea monarhiei in 1952.

Morsi, membru al Fratiei Musulmane, a venit la putere dupa ce l-a invins in alegerile prezidentiale pe fostul premier al regimului Mubarak, Ahmed Shafiq. Dupa instituirea sa in functie, Morsi, un islamist conservator, a dorit sa se impuna in fata puterii militare din Egipt, care preluase conducerea dupa caderea regimului condus de Hosni Mubarak.