Doua cutremure cu magnitudinile de 6,2 si 6 au lovit sambata nord-vestul Iranului, in apropiere de orasul Tabriz, 153 de persoane pierzandu-si viata iar alte 700 fiind ranite, potrivit unui bilant provizoriu anuntat de autoritati. Zeci de localitati au fost de asemenea distruse, relateaza AFP.

Doua cutremure puternice, sambata, in IranFoto: Agerpres/AP

"Sunt 45 de morti la Ahar, 40 de morti la Varzeghan, 50 de morti la Heris si 18 grav raniti care au decedat in spitalele din Tabriz", a anuntat ministrul adjunct de interne, Hassan Ghadami, citat de agentia iraniana Fars.

Fars mai mentioneaza ca, potrivit ministerului Sanatatii, exista de asemenea si 700 de raniti.

Doua seisme puternice s-au produs sambata in zona Tabrizului, un oras cu 1,5 milioane de locuitori din nord-vestul Iranului, provocand panica in randul locuitorilor.

Un prim cutremur, cu o magnitudine de 6,2, al carui epicentru s-a aflat la aproximativ 60 de kilometri de Tabriz si la aproximativ zece kilometri adancime, s-a produs la ora locala 16.53 (15.23, ora Romaniei), a anuntat Centrul Seismologic al Universitatii de la Teheran.

O replica cu magnitudinea de 6,0 a urmat la ora locala 17.04 (16.34, ora Romaniei).

Iranul este situat pe mai multe falii seismice importante si s-a confruntat cu numeroase cutremure devastatoare. Cel mai grav inregistrat in ultimii ani a avut loc in decembrie 2003, in orasul Bam (sud), cand peste 31.000 de oameni, respectiv un sfert din populatia orasului, si-au pierdut viata.