Presedintele polonez Bronislaw Komorowski a declarat ca Polonia ar trebui sa-si construiasca propriul segment in cadrul sistemului antiracheta pe care Statele Unite il dezvolta in Europa, relateaza Associated Press citand revista poloneza Wprost.

Presedintele polonez a anuntat intr-un interviu publicat luni de revista poloneza ca va propune un plan potrivit pentru constructia propriului sistem de aparare antiracheta, cu o componenta aeriana si una terestra. Informatia a fost confirmata de Biroul Presedintelui, scrie ABC News.

Scutul antiracheta consta din plasarea de radare atat pe mare, cat si pe uscat, dar si interceptori in mai multe zone in Europa. In fazele initiale vor fi utilizate radare AEGIS amplasate la bordul unor nave si un radar mai puternic instalat pe teritoriul Turciei. In fazele finale, radarele AEGIS ar urma sa fie instalate pe teritoriile Romaniei si Poloniei, arata AP.

SUA au semnat acorduri pentru instalarea scutului antiracheta cu Polonia, Romania si Turcia, proiectul avad sustinerea NATO.