Miliardarul rus Alexander Lebedev, co-proprietarul jurnalului de opozitie rus Novaia Gazeta, a declarat vineri ca are in vedere renuntarea la activitatile din Rusia, denuntand presiunile serviciilor speciale rusesti, relateaza AFP.

"Nu am nicio alta cale(...).O operatiune bine planificata se desfasoara impotriva mea. Eu nu vorbesc despre Kremlin, vorbesc despre oficialii serviciilor speciale", a spus el intr-un interviu acordat cotidianului online Gazeta.ru.

Lebedev, a carei avere a fost estimata in acest an de revista Forbes la 1,1 miliarde de dolari, s-a aratat pesimist in ceea ce priveste capacitatea sa de a-si vine activele rusesti.

"In prezent, nimeni nu cumpara nimic. Nici bunurile imobiliare din Moscova nu le-am putut vinde", a afirmat acesta, neexcluzand optiunea de a acorda unei persoane de incredere sarcina de a-i gestiona bunurile.

Proprietarul a mai multor cotidiane englezesti, printre care si The Independent, Alexander Lebedev, un fost agent KGB, si-a facut cea mai mare parte a averii in sectorul bancar privat, in anii 90.

Acesta este de asemenea si unul din principalii actionari ai companiei aeriene rusesti Aeroflot si detine National Reserve Bank, care a facut deja obiectul unei perchezitii din partea politiei.

Miliardarul s-a aratat in mai multe randuri un critic inversunat al regimului Vladimir Putin si si-a aratat sustinerea pentru avocatul si bloggerul, Alexei Navalny, unul dintre marii contestari ai regimului presedintelui rus.

La finalul lunii iunie, acesta din urma a reusit sa fie prezent la o intrunire a consiliului de administratie al Aeroflot, prima companie aeriana ruseasca, gratie vointei lui Alexander Lebedev.