Catalonia, cea mai puternica regiune economica a Spaniei care in prezent se afla pe marginea prapastiei financiare, a anuntat marti ca nu va putea sa plateasca subventii in luna iulie catre agentiile sociale, generand indignarea unei categorii afectate deja de masurile de austeritate ale guvernului, relateaza AFP.

"Aceasta este o problema de lichiditate", a explicat un purtator de cuvant al ministerului catalan al Economiei, adaugand faptul ca situatia "va reintra in normal in septembrie".

Catalonia, cea mai indatorata regiune a tarii, condusa de coalitia nationalista CiU, a recunoscut deja ca are in vedere solicitarea unui ajutor de la fondul de lichiditate de 18 miliarde de euro, creat de guvern pentru ajutorarea regiunilor la plata datoriilor.

Insa aceasta refuza masurile de austeritate draconice care ar conditiona acordarea acestui ajutor si a anuntat ca nu va ceda, marti seara, la intalnirea cu guvernul in ceea ce priveste reducerea deficitului regiunilor, fixat de Madrid la 1,5% din PIB in 2012 si 0,7% in 2013.

Guvernul regional nu a precizat valoarea subventiilor care nu au putut fi acordate, insa, conform cotidianului El Pais, acestea s-ar ridica la 400 de milioane de euro si erau destinate spitalelor, centrelor pentru persoanele cu handicap, azilelor de batrani si centrelor pentru minori.

Aproximativ 100.000 de salariati ar putea sa nu isi primeasca salariile pe luna iulie, conform Confederatiei asociatiilor din sectorul social, care reuneste in jur de 800 de organizatii.

"Exista un sentiment de dezamagire si ingrijorare. Mai multe centre au o marja pentru a se adapta, insa majoritatea sunt afectate" de aceasta incetare de plati, a declarat Laia Grabulosa, director tehnic ale acestei confederatii, subliniind ca centrele ofereau "servicii fundamentale pentru persoanele foarte nevoiase".

"Cerem un calendar al platilor si dorim sa stim cand vom primi banii pe luna iulie", a spus ea.

Totodata, Sonia Martinez, presedintele Fedaia, un organism de ingrijire a minorilor care numara in jur de 2.000 de copii, a afirmat ca aceasta decizie soseste foarte rau.

"Afecteaza intretinerea locuintelor, apa, electricitate", s-a plans ea. "Acestia sunt copii care sunt in sarcina noastra 24 de ore din 24.

Mai mult de 10.000 de specialisti ai acestui organism si aproape 400 de centre sunt vizate, a adaugat ea, indicand spre o evaluare de cel putin 5 milioane de euro subventii lipsa.

Federatia de asistenta pentru persoanele in varsta (Feate) a evocat lipsa a 6,3 milioane euro, care afecteaza 3.200 de angajati si 110.000 de beneficiari.

Angels Guiteres, presedintele Federatiei sectorului social al Cataloniei, platforma care regrupeaza 4.000 de companii, centre si asociatii din regiune, este mai optimista.

"Am fost luati prin surprindere, insa, aceasta este o problema temporara. Guvernul (Cataloniei) s-a angajat sa revina la normalitate in august sau septembrie", spune ea, reamintind ca problema a mai fost intalnita si in luna septembrie a anului trecut si lucrurile s-au rezolvat in octombrie.

Catalonia, care reprezinta un sfert din PIB-ul Spaniei si a carei datorie a atins la finalul primului trimestru din 2012 o pondere de 21% din PIB-ul regiunii, a recunoscut ca a avut dificultati in a se finanta de pe piete, dupa ce a terminat anul 2011 cu un deficit de 3,7% din PIB-ul sau.

Aceasta s-a angajat, la fel ca restul tarii si administratia centrala, la reducerea deficitului si a anuntat in vara anului 2011 mai multe masuri de austeritate, printre care si reducerea cu 10% a cheltuielilor cu sanatate, vizand economii de 1 miliard de euro.

Ulterior, serviciile de urgenta au fost inchise in mai multe spitale, in special in Barcelona, numarul de paturi au fost reduse si dispensarele si-au redus activitatea.