O epidemie de febra hemoragica (Ebola) a izbucnit la inceputul lunii iulie in vestul Ugandei si a ucis deja 14 persoane, a anuntat sambata biroul local al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit Agerpres. "Avem 20 de cazuri confirmate de persoane ce au contractat virusul, dintre care 14 au decedat", a declarat pentru AFP Joaquim Sewaka, reprezentantul OMS in Uganda. Epidemia a aparut in districtul Kibaal, la aproximativ 200 de km de capitala Ugandei Kampala si la circa cincizeci de kilometri de frontiera cu Republica Democrata Congo.

Echipe de la Ministerul Sanatatii ugandez si Centrul de control si prevenire a maladiilor al Guvernului SUA au fost trimise in zona, a adaugat Sewaka. "Raspunsul este puternic si vom incerca sa infiintam centre de carantina cat mai curand posibil", a asigurat el.

Febra hemoragica Ebola, extrem de contagioasa, provoaca intre 50 si 90% din decese in randul pacientilor. Nu exista niciun tratament sau vaccin impotriva virusului, iar medicii nu pot decat lupta contra simptomelor mai ales prin rehidratarea bolnavilor. Transmiterea are loc prin contact direct cu sangele, secretii corporale /transpiratie, fecale/ si manipularea fara precautie a cadavrelor contaminate.

Virusul isi trage numele de la un rau din nordul Republicii Democrate Congo, unde a fost reperat pentru prima data in 1976, cand aceasta tara se numea Zair. De atunci, 15 epidemii au fost inregistrate in Africa, afectand mai mult de 1.800 de persoane si facand peste 1.300 de morti, potrivit OMS.

Virusul a ucis 37 de persoane in timpul unei epidemii de la sfarsitul anului 2007 si inceputul anului 2008 in vestul Ugandei. Cel putin 137 de persoane au decedat intr-o alta epidemie in 2000, de data aceasta in nordul tarii.