Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a provocat vineri puternice reactii politice, dupa ce "si-a exprimat speranta ca nu va fi nevoie de instaurarea unui nou sistem in locul democratiei", relateaza AFP.

"Speram ca nu va fi nevoie sa introducem un nou sistem in locul democratiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice si de noi idei", a declarat Orban in cursul unei reuniuni a Asociatiei Nationale a Oamenilor de Afaceri (VOSZ).

"Coeziunea nationala nu este o chestiune de vointa, ci una de forta", a afirmat el. "Ceea ce functioneaza poate in tarile scandinave, unitatea, la noi, un popor semiasiatic, vine cu forta. Acest lucru nu exclude consultarea, dezbaterea sau democratia, dar o forta centrala este necesara", a adaugat Orban, fara a oferi clarificari.

Declaratiile lui Orban au starnit din nou reactii dure, in conditiile in care seful guvernului de la Budapesta este puternic criticat de opozitia de stanga si ecologista, de la venirea sa la putere in 2010, pentru "derive autoritariste" si de o "concentrare a puterii" - opozantii sai numindu-l "Viktator", iar tarii spunandu-i "Orbanistan".