Incendiile de padure fac ravagii pe mai mult de 14.000 de hectare din Siberia occidentala, unde temperaturile ating 35 de grade de cateva saptamani si unde un mare oras, Tomsk, este inecat in fum, a anuntat vineri Agentia rusa pentru protectia padurilor, citata de AFP.

Peste 34 de incendii afecteaza 8.544 de hectare de padure doar in regiunea Tomsk si peste 1.100 de persoane sunt mobilizate pentru a lupta impotriva flacarilor.

Starea de urgenta a fost proclamata in toata aceasta regiune a carei capitala, Tomsk, cu 528.000 de locuitori, este invadata de fumul de la incendii.

Functionarea aeroportului este paralizata si toate zborurile sunt transferate de joi spre aeroporturile vecine din Kemerovo si Novossibirsk.

Peste 6.000 de hectare de padure ard intr-o alta regiune siberiana, Krasnoiarsk, unde 1.400 de oameni lupta impotriva incendiilor.

Starea de urgenta a fost proclamata in aceasta regiune pentru a doua oara in aceasta regiune unde o "caldura anormala" s-a instalat in perioada verii.

In vara anului 2010, Rusia, si in special partea sa europeana, a fost devastata de incendii de padure si de turbarii provocate de valuri de caldura fara precedent.