Grecia va ramane in zona euro cu conditia sa furnizeze "rezultate, rezultate, rezultate", a avertizat joi, la Atena, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Grecia apartine familiei europene si zonei euro si vrem ca acest lucru sa continue", a spus Barroso. Pentru aceasta, "cuvintele cheie sunt rezultate, rezultate, rezultate", a subliniat el, referindu-se la obiectivele de reducere a deficitului bugetar si la reformele structurale pe care aceasta tara s-a angajat sa le respecte in schimbul ajutorului international.

"Pentru a mentine increderea partenerilor europeni si internationali, intarzierile trebuie sa inceteze. Cuvintele nu sunt suficiente, actele sunt mai importante", a adaugat Barroso, intr-o scurta alocutiune alaturi de premierul grec Antonis Samaras, cu care a discutat aproximativ o ora si jumatate.

Ministrul Finantelor Iannis Sturnaras a participat la aceasta reuniune pentru a prezenta masurile propuse in cursul zilei troicii creditorilor tarii (UE-BCE-FMI) pentru a economisi 11,5 miliarde de euro in 2013 si 2014.

Dar pentru acest lucru mai este nevoie si de acordul celor doi parteneri de coalitie, cu care se discuta in paralel.

Grecia se afla intr-o situatie bugetara foarte dificila, inregistrand intarzieri mari in programul de ajustare bugetara si traversand o recesiune care seamana cu depresiunea din anii '30, cu un somaj record. In randul tarilor creditoare se fac auzite tot mai multe voci care cer iesirea Greciei din zona euro.

Fostul minstru de Finante si lider al partidului socialist Evangelos Venizelos a critica dur joi partenerii din zona euro care cred ca "Grecia trebuie sacrificata precum Ifigenia", eroina a Greciei antice, "pentru ca un vant favorabil sa sufle din nou deasupra zonei euro".

"Sacrificiul Ifigeniei ar fi o sinucidere pentru zona euro", a adaugat el, dupa ce s-a intalnit cu seful guvernului Antonis Samaras si cu liderul celui de-al treilea partid membru al coalitiei guvernamentale.

Ifigenia, fiica lui Agamemnon si a Clitemnestrei, trebuia sa fie sacrificata de tatal sau zietei Artemis pentru ca vanturile sa poate impinge vapoarele flotei grecesti spre Troia. Potrivit legendei, Artemis a salvat-o in extremis, tranformand-o intr-o caprioara.