Deputatii slovaci au votat joi pentru desfiintarea imunitatii parlamentare de care dispuneau impotriva urmaririlor penale, intr-un moment de rara uniune intre stanga guvernamentala si opozitia de centru-dreapta, scrie AFP.

Toti cei 144 de deputati prezenti in Parlamentul monocameral de 150 de locuri au sustint acest proiect de lege constitutionala, care are nevoie de o majoritate de trei cincimi din voturi, respectiv 90 de voturi.

Iesiti victoriosi din alegerile anticipate din 10 martie, social-democratii Smer-SD ai premierului Robert Fico beneficiaza de o majoritate absoluta de 83 de locuri.

Parlamentarii erau pana in prezent protejati, pe durata mandatului lor de patru ani, impotriva oricarei anchete judiciare, ceea ce a permis mai multor deputati sa scape de pedepse dupa ce au condus sub influenta alcoolului.

Incepand cu septembrie, deputatii vor beneficia de imunitate doar pentru declaratiile politice si pentru votul exprimat in cadrul parlamentului.

Slovacii votasera deja in 2010, in cadrul unui referendum, pentru suprimarea unor privilegii ale alesilor, dar acest vot a fost invalidat pentru lipsa de cvorum.