Parlamentul bulgar a respins joi motiunea de cenzura impotriva Guvernului condus de premierul Boiko Borisov, anunta Agerpres. Parlamentari din Partidul Socialist Bulgar si din Miscarea pentru Drepturi si Libertati (a minoritatii turce) au sprijinit motiunea pe tema 'esecul in domeniul justitiei'. 136 de deputati din partidul GERB, de guvernamant, si independenti au votat "impotiva", iar doi s-au abtinut.

Grupurile parlamentare ale Aliantei Albastre (de dreapta) si Partidului nationalist Ataca au boicotat votul, argumentand ca vina pentru raportul critic privind justitia apartine atat guvernului actual, cat si celui precedent, din care au facut parte socialistii si etnicii turci care acum au depus motiunea.

Prelungirea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este un esec al guvernului lui Borisov, a declarat marti la tribuna parlamentului Serghei Stanisev, liderul socialistilor bulgari. El a spus ca niciun raport din cadrul MCV nu a continut critici atat de grave precum ultimul, prezentat de Comisia Europeana la 18 iulie. Raportul pe justitie arata ca sunt incalcate principii de baza, precum independenta sistemului judiciar, si contine o concluzie politica foarte clara, a adaugat Stanisev.

Premierul Boiko Borisov nu s-a prezentat in Parlament in timpul dezbaterilor, iar punctul de vedere al guvernului a fost aparat de vicepremierul Tvetan Tvetanov, care este si ministrul internelor. Tvetanov a spus ca in cei trei ani au fost realizate 100% reformele prevazute in politia bulgara. In colaborare cu partenerii europeni si americani, fortele de ordine bulgare au neutralizat peste 600 de grupari criminale organizate, a spus ministrul. El a adaugat ca raportul CE apreciaza activitatea politiei bulgare impotriva criminalitatii transfrontaliere.