O activista ce apartine miscarii feministe FEMEN, recunoscute pentru actiunile de protest in care membrele grupului apar topless, a incercat sa il atace pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, aflat in vizita in Ucraina, relateaza RIA Novosti.

Patriarhul Kirill, atacat de o activista FEMEN pe aeroportul din KievFoto: Reuters

Patriarhul Kirill a sosit la Kiev, joi, pentru o vizita de trei zile in Ucraina. Pe aeroportul din capitala ucraineana, liderul religios a fost intampinat de o activista topless care a alergat spre el strigand "Iesi afara!". Protestatara a fost oprita de un preot si de fortele de securitate de pe aeroport.

"Din pacate, unii oameni incearca sa pateze vizita Patriarhului la Ucraina prin astfel de cascadorii", a declarat ofiterul de presa al Patriarhiei ruse, diaconul Alexander Volkov, adaugand ca astfel de incidente semnaleaza "o profunda criza spirituala in unele cercuri sociale."

Concomitent cu sosirea liderului religios pe Aeroportul din Kiev, cateva zeci de cetateni ucraineni s-au adunat in apropierea sediului central al administratiei prezidentiale in semn de protest fata de vizita Patriarhului. Participantii la miting au afisat bannere pe care scria: "Jos cu preotul colonialist din Moscova!" "Pentru Biserica Ortodoxa unita cu sediul la Kiev!" si "Jos cu ocupantii de la Moscova!".

Liderul partidului nationalist ucrainean Svoboda, Andrei Ilyenko, a declarat ca vizitele Patriarhului rus "impart Ucraina".

Biserica Ortodoxa din Ucraina s-a divizat in 1990, dupa destramare Uniunii Sovietice, intre adeptii Patriarhiei Moscovei si cei care doresc o biserica independenta.