Presedintele Statelor Unite Barack Obama a avertizat luni regimul presedintelui Bashar al-Assad, ca va comite o "greseala tragica" daca va folosi arme chimice si ca va trebui sa raspunda pentru asta.

"Avand in vedere stocul de arme chimice al regimului (sirian), ne vom asigura ca Assad si anturajul sau stiu ca lumea intreaga este cu ochii pe ei si ei vor fi raspunzatori in fata comunitatii internationale si a Statelor Unite in cazul in care vreodata ar face greseala tragica de a le utiliza ", a declarat Obama citat de presa internationala.

Luni, regimul sirian recunoscuse pentru prima data, ca detine arme chimice si a amenintat sa le utilizeze in cazul unei interventii militare occidentale, dar niciodata impotriva populatiei sale, indiferent cum va evolua criza.

Anuntul a fost urmat de numeroase reactii internationale vehemente. Statele Unite, Germania, Marea Britanie, ONU au calificat amenintarea drept "monstruoasa" si "inacceptabila". Uniunea Europeana a aprobat luni o noua serie de sanctiuni impotriva regimului Assad.

De cealalta parte, autoritatile siriene au respins propunerea Ligii Arabe de negociere a unei plecari pasnice a presedintelui Assad, pentru a evita pierderea mai multor vieti umane.