Pranab Mukherjee, fost ministru de Finante si candidat al Partidului Congresului, aflat la guvernare, a castigat duminica alegerile prezidentiale din India, obtinand mai mult de jumatate din voturile colegiului electoral, anunta Agerpres, citand presa internationala. Pentru acest post in esenta onorific, Mukherjee (76 de ani) a fost considerat de la inceput favorit in fata rivalului sau, Purno A. Sangma (64 de ani), fost presedinte al Parlamentului sustinut de principalul partid de opozitie Bharatiya Janata Party (conservator).

Presedintele Indiei este ales pentru un mandat de 5 ani de catre 4.896 de parlamentari din Parlamentul Federal si de adunari locale din fiecare stat al tarii. Colegiul electoral a votat joi.

AFP noteaza ca actualul sef al statului, doamna Pratibha Patil, discreta si putin cunoscuta in strainatate, a fost prima femeie numita presedinte al Indiei, o tara emergenta cu 1,2 miliarde de locuitori, la 25 iulie 2007.

In India, seful statului are doar un rol de reprezentare, chiar daca este comandantul suprem al fortelor armate, puterea executiva reala apartinand premierului, in prezent Manmohan Singh (79 de ani).