Presupusul atacator sinucigas care a aruncat in aer, miercuri, un autocar plin de turisti israelieni in parcarea aeroportului din Burgas (Bulgaria), este un cetatean suedez de origine algeriana pe nume Mehdi Ghezali, care a fost detinut timp de doi ani in penitenciarul de la Guantanamo, relateaza presa bulgara.

UPDATE: Ministerul bulgar de Interne a transmis joi seara un comunicat prin care dezminte informatiile din presa potrivit carora teroristul sinucigas ar fi Mehdi Ghezali, cetatean suedez, fost detinut la Guantanamo, anunta Novinite.com.

"Informatiile care au circulat in presa potrivit carora barbatul care a comis atacul sinucigas de la Burgas este Mehdi Ghezali sunt neadevarate", precizeaza comunicatul ministerului.

Potrivit Novinite.com, site-ul bulgar de stiri News.bg au fost printre primele care au publicat informatia, citand propriii utilizatori si facand referire la profilul lui Ghezali de pe site-ul CagePrisoners.com.

In cursul zilei de joi, Ministerul de Interne din Bulgaria a dat publicitatii imagini ale camerelor de securitate de pe aeroportul Sarafovo ce il surprind pe presupusul kamikaze.

The Times of Israel a preluat informatiile potrivit carora presupusul atacator sinucigas este Mehdi Ghezali, precizand ca acest lucru nu este confirmat oficial, in timp ce publicatia americana The Atlantic Wire a relatat ca oficiali suedezi au negat aceste informatii.

Nascut la Stockholm in 1979, Mehdi Ghezali este de origine algeriana si finlandeza.

El a fost detinut la in penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, unde sunt numerosi suspecti de terorism si membri ai retelei Al-Qaida, intre 2002 si 2004, fiind eliberat fara a fi formulate acuzatii oficiale impotriva sa.

Inainte de a fi inchis la Guantanamo, Ghezali a studiat in mai multe scoli musulmane din Marea Britanie, dupa care a calatorit in Arabia Saudita, Afghanistan si Pakistan, unde a fost in final capturat.