O noua greva generala in Spania va fi inevitabila daca guvernul mentine masurile de austeritate care vizeaza reducerea deficitului public, a afirmat luni Ignacio Fernandez Toxo, secretar general al CCOO, unul dintre principalele doua sindicate ale tarii, relateaza AFP.

"Guvernul detine mijloacele de a evita acest lucru. Nu renunt la greva deoarece societatea are dreptul la autoaparare. Daca guvernul ne obliga, si mi-e teama ca este in curs de a o face, va fi inevitabila grava", a spus Toxo, la postul public de radio.

Potrivit acestuia, manifestatii spontane precum cea organizata duminica seara prin intermediul retelelor sociale in Madrid, reflecta o nemultumire in crestere in sanul societatii, amestecata cu "indignarea".

Apreciind ca unitatea sindicala este "absolut indispensabila", el a afirmat ca sindicatul sau se va intalni cu celelalte organizatii sindicale si ale societatii civile "pentru a organiza un mare raspuns cetatenesc".

Nemultumirea creste in Spania de la anuntul sefului de guvern Mariano Rajoy legat de o noua cura de austeritate de 65 de miliarde de euro si care afecteaza intreaga societate, in special prin majorarea TVA.

De la anuntul noului plan, functionarii si-au multiplicat protestele, nemultumiti de suprimarea primei de Craciun si de desfiintarea zilelor libere (altele decat sarbatorile nationale), dupa ce salariile lor fusesera reduse cu 5% in 2010 si inghetate ulterior.

O alta manifetare a functionarilor, prin intermediul retelelor sociale sub cuvantul cheie "#graciasfuncionarios", este prevazuta luni, la Madrid.

CCOO si UGT au anuntat o zi de proteste joi.