Cel mai cautat criminal nazist din lume, Laszlo Csatary, in varsta de 97 de ani, acuzat de complicitate la moartea a 15.700 de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost gasit la Budapesta, a anuntat duminica directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, citat de AFP.

"Confirm ca Laszlo Csatary a fost identificat si gasit la Budapesta", a declarat Efraim Zuroff pentru AFP. "(Cotidianul britanic) The Sun l-a putut fotografia si filma datorita informatiilor pe care noi le-am furnizat in septembrie 2011", a adaugat acesta.

Cotidianul britanic a anuntat duminica pe pagina sa de internet ca cel mai cautat criminal de razboi ungar "a fost identificat si gasit" in capitala Ungariei.

"Acum zece luni, un informator ne-a furnizat informatii care ne-au permis sa il localizam pe Laszlo Csatary la Budapesta. Acest informator a primit recompensa de 25.000 de dolari pe care o acordam pentru informatii care sa permita gasirea criminalului nazist", a explicat Zuroff intr-un interviu prin telefon pentru AFP.

Acesta a adaugat ca informatiile privind locul in care se afla Csatary au fost transmise in septembrie 2011 Parchetului din Budapesta.

Procurorul adjunct din Budapesta, Jeno Varga, nu a fost in masura sa confirme informatia, declarand doar ca: "O ancheta este in curs. Parchetul studiaza informatiile primite".

In luna aprilie, Centrul Simon Wiesenthal (care poarta numele celebrului "vanator de nazisti", decedat in 2005) l-a plasat pe Laszlo Csatary in fruntea listei sale cu cei mai cautati criminali de razboi din lume si a cerut autoritatilor de la Budapesta aducerea imediata a acestuia in fata justitiei.

Potrivit raportului anual al Centrului Wiesenthal privind investigarea crimelor naziste, Laszlo Csatary, fost sef al politiei din Kassa, nordul Ungariei (in prezent, orasul Kosice din Slovacia), a jucat un rol important in deportarea a 15.700 de evrei in lagarul de la Auschwitz in 1944.