Uniunea Europeana a condamnat vineri, "in cei mai duri termeni'', masacrul din satul sirian Treimsa si a denuntat ''incalcarea flagranta'' a planului Annan, informeaza AFP.

Sirieni demonstrand impotriva presedintelui Bashar Al-AssadFoto: Reuters

''Trebuie identificati cei responsabili pentru a raspunde pentru atrocitatile comise", a declarat, intr-un comunicat de presa, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton. Ashton s-a declarat ''profund socata cu privire la acest masacru brutal, in care au fost implicati cel putin 200 de barbati, femei si copii din satul Treimsa, regiunea Hama''.

''Utilizarea de catre regim a armelor grele, inclusiv artilerie si elicoptere, lucru confirmat de observatorii ONU, reprezinta o incalcare a obligatiilor ce ii revin planului emisarului Annan'', a adaugat reprezentanta Uniunii Europene pe teme de politica externa.

Planul Annan, emisarul ONU si al Ligii Arabe, prevede in primul rand incetarea violentelor si retragerea armatei siriene si a armelor acesteia din orasele controlate de rebelii sirieni.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ''atentatele cu bomba, operatiunile militare si luptele'' au ucis joi peste 150 de persoane din localitatea sunita Treimsa. Opozitia a denuntat masacrul in timp ce regimul sirian a motivat numarul mortilor printr-o operatiune impotriva ''teroristilor''.

''Condamn aceste atrocitati in cei mai duri termeni posibili'', a mai subliniat sefa diplomatiei europene. Catherine Ashton a cerut, de asemenea, ca observatorii ONU ''sa aiba acces imediat si nerestrictionat pentru a verifica'' ceea ce s-a intamplat in Treimsa''. De altfel, Kofi Annan a estimat recent ca guvernul sirian a incalcat rezolutiile ONU de incetare a violentelor.