Adunarea poporului egiptean, dizolvata la jumatatea lunii iunie, s-a reunit marti dimineata, dupa ce un decret al presedintelui Mohamed Morsi a ordonat reinstaurarea parlamentului, sfidand astfel armata si justitia, scrie AFP.

"Astazi vom discuta mecanismul de aplicare" a deciziei Inaltei curti constitutionale care a declarat Adunarea invalida, a declarat presedintele camerei, Saad al-Katatni (Fratia Musulmana), care a sustinut ca alesii respecta legile si justitia.

"Parlamentul cunoaste foarte bine drepturile sale si indatoririle, nu intervine in afacerile puterii judiciare si nu comenteaza deciziile justitiei", a adaugat el.

"Vreau sa subliniez ca nu ne aflam in contradictie cu decizia", a precizat acesta.

Fratia Musulmana, din care provine presedintele Mohamed Morsi si care domina camera inferioara, a sustinut reinfiintarea parlamentului, dar deputatii din alte partide, in special liberalii, au decis sa boicoteze sesiunea de marti, unii dintre ei calificand decretul lui Morsi drept o "lovitura de stat constitutionala".

Inalta curte constitutionala, care a declarat Adunarea invalida in data de 14 iunie, din cauza unui viciu juridic in legea electorala, a respins luni decretul prezidential care ordona reinstaurarea parlamentului in drepturi.

"Deciziile si ansamblul hotararilor Inaltei curti constitutionale sunt definitive (...) si sunt constrangatoare pentru toate institutiile statului", afirma curtea, intr-un comunicat.

Dupa dizolvarea Adunarii, militarii - carora Hosni Moubarak, alungat de la putere in februarie 2011, le-a predat fraiele tarii - au recuperat puterea legislativa, provocand furia celor care ii doreau plecati de la putere.

Armata, care a organizat o reuniune de urgenta dupa decretul prezidential, a solicitat respectarea legii si a constitutiei, declarandu-se "increzatoare ca toate institutiile statului vor respecta ceea ce a fost stabilit in declaratiile constitutionale".

Fratia Musulmana a anuntat ca va manifesta marti "pentru a sustine deciziile de restabilire a Parlamentului".