​Accidentul nuclear de la Fukushima a fost un "dezastru creat de om" si nu doar provocat de cutremu si tsunami care au avut loc pe 11 martie 2011, in nord-estul Japoniei, a concluzionat joi o comisie de ancheta mandatata de Parlamentul nipon, potrivit AFP.

Centrala nucleara FukushimaFoto: Reuters

"Este clar ca acest accident este un dezastru creat de om. Guvernele trecute si cel aflat acum la conducere, autoritatile si compania Tokyo Electric Power au esuat in datoria lor de a proteja vietile oamenilor si societatea", se arata in raportul oficial.

Amintim ca pe 11 martie 2011, centrala de la Fukushima a fost avariata de un tsunami devastator, provocat de cutremurul de 9 grade care a lovit Japonia. Acciddentul a declansat cea mai importanta criza nucleara civila de dupa cea inregistrata la Cernobil (Ucraina) in 1986.

In urma accidentului nuclear, circa 100.000 de persoane care locuiau in imprejurimile centralei au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele din cauza riscurilor de sanatate antrenate de emisiile de particule radioactive in aerul, solul si apa din regiune.