"Razboiul" dintre presedintele de centru-dreapta Traian Basescu si guvernarea de centru-stanga din Romania este relatat pe larg de agentiile de presa internationale, precum si de numeroase publicatii din Europa. Reamintim ca USL a demarat miercuri actiunea de suspendarea presedintelui Traian Basescu si urmeaza sa depuna raportul la Birourile Permanente ale Parlamentului. In paralel, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

''Criza politica din Romania starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept'', scrie Financial Times. ''Lupta pentru putere care a provocat turbulente politice in Romania s-a intensificat miercuri, dupa ce guvernul de coalitie al premierului Victor Ponta a facut pasi spre o posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu'', relateaza publicatia economica Financial Times. Publicatia economica scrie, in editia sa electronica de miercuri, despre situatia politica din Romania: conflictul dintre prim-ministrul Victor Ponta si presedinte, dezbaterile create in jurul Curtii Constitutionale, precum si despre reactiile oficialilor europeni. "Disputa politica dintre cei doi lideri romani starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept intr-o tara care a aderat la Uniunea Europeana in 2007. De asemenea, situatia politica exercita presiuni asupra leului, pe fondul preocuparilor ca reformele economice ar putea fi afectate", comenteaza Financial Times. Victor Ponta, alaturi de alianta de stanga USL, ''a incercat sa-si consolideze puterea, ignorand apelurile la demisie, pe fondul acuzatiilor ca ar fi plagiat teza de doctorat", arata Financial Times. ''Disputele politice din Romania au starnit ingrijorarea la nivel international'', scrie FT, reamintind ca Viviane Reding, comisarul Uniunii Europene pentru Justitie, declara marti ca este "profund ingrijorata" de recentele atacuri la adresa independentei Curtii Constitutionale din Romania.

''Presedintele roman Traian Basescu risca suspendarea'', dupa ce coalitia aflata la guvernare a demarat miercuri procedurile de suspendare, scrie BBC News. Sursa citata mentioneaza conflictul existent intre presedinte si prim-ministrul Victor Ponta, aflat la conducerea USL, coalitie care detine majoritatea in Parlamentul Romaniei. ''Ponta insusi se confrunta cu presiunea de a demisiona din functia de premier din cauza acuzatiilor de plagiat'', relateaza BBC.

''Parlamentul Romaniei va vota o motiune pentru inlaturarea presedintelui'', titreaza The Guardian. ''O criza politica risca sa izbucneasca in Romania, dupa ce Parlamentul a initiat demersurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, acuzat ca ar fi incalcat Constituatia'', relateaza sursa citata.

''Majoritatea parlamentara din Romania lanseaza o procedura pentru suspendarea presedintelui'', informeaza Le Monde si Liberation citand AFP. Coalitia de centru-stanga aflata la guvernare in Romania a lansat miercuri procedura pentru suspendarea preseditelui Traian Basescu, dupa cum a anuntat noul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Potrivit lui Zgonea, membrii USL se vor reuni joi si vineri intr-o sesiunea extraordinara a Parlamentului pentru a analiza cererea privind destituirea presedintelui roman.