Locuinta si birourile fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy au fost perchezitionate, in afacerea Liliane Bettencourt, informeaza AFP. Politistii de la brigada financiara si judecatorul din Bordeaux Jean-Michel Gentil au facut perchezitii marti dimineata la domiciliul Carlei Bruni-Sarkozy din Paris, la cabinetul avocatilor Arnaud Claude si asociatii, la care Sarkozy este actionar, precum si in locuintele puse la dispozitia lui Sarkozy in calitatea sa de fost sef al statului, potrivit Le Monde.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

Nicolas Sarkozy este plecat in vacanta in Canada cu familia, a declarat avocatul sau.

Sarkozy, a carui imunitate prezidentiala a incetat la 16 iunie, este acuzat ca ar fi primit bani ilegal de la Bettencour pentru finantarea campaniei electorale din 2007.

In aprilie anul acesta, cand Sarkozy se afla in campanie electorala, a negat orice acuzatii.

"Ca intotdeauna inaintea alegerilor prezidentiale exista cateva bombe urat mirositoare. Este o miscare clasica, nu mai surprinde pe nimeni, insa nu este prea placut", a declarat Nicolas Sarkozy pentru postul de televiziune Canal+.

Presedintele francez a precizat ca fiecare din conturile lui din 2007 au fost verificate separat la vremea lor si au fost aprobate. "De ce se ridica problema finantarii ilegale cand fiecare ban din finantarea campaniei si fiecare ban cheltuit a fost verificat?", a intrebat presedintele.

Intrebarile cu privire la finantarea campaniei prezidentiale din 2007 fac parte dintr-o investigatie asupra legaturilor dintre UMP (partidul lui Sarkozy) si miliardara Liliane Bettencourt, mostenitoarea L'Oreal.

Autoritatile vor sa afle mai multe despre legatura dintre Patrice de Maistre, fostul administrator al averii lui Bettencourt, si fostul ministru al Muncii, Eric Woerth, trezorierul UMP in vremea campaniei lui Sarkozy. Woerth este si el anchetat oficial.

Investigatia urmareste mai multe retrageri bancare, in valoare de 800.000 de euro, din conturi elvetiene facute in lunile dinaintea alegerilor din 2007.

Afacerea Bettencourt

In vara anului 2010, Liliane Bettencourt s-a aflat in centrul unui scandal politic-financiar, iscat de un conflict familial si care s-a mutat ulterior pe teren politic, generand demisia ministrului Eric Woerth, banuit de conflict de interese si de finantari ilegale.

La inceputul lui septembrie, o carte semnata de doi ziaristi de la Le Monde a relansat acest scandal: o magistrata a acuzat puterea ca a facut presiuni asupra martorilor care l-ar fi vazut pe Nicolas Sarkozy primind bani cash de la familia Bettencourt pentru a-si finanta campania pentru prezidentialele din 2007. Acuzatiile au fost denuntate drept "minciuni" de catre presedintie.

Prin punerea sub tutela, Liliane Bettencourt isi va pierde calitatea de administrator la L'Oreal si presedintia holdingului care controleaza participatiunile familiei in grup, dar impactul asupra gigantului mondial al cosmeticelor este greu de evaluat. Celalalt mare actionar al grupului este Nestle (Elvetia).