Cipru, care a preluat duminica presedintia prin rotatie a Uniunii Europene pentru 6 luni, va avea dificila misiune de a incerca sa impiedice scufundarea zonei euro intr-un haos financiar, fiind el insusi intr-o situatie de criza, dupa ce a solicitat sprijin financiar din partea FMI, noteaza AFP.

Cipru a preluat presedintia UEFoto: Agerpres/AP

Responsabili ai Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Bancii Centrale Europene sunt asteptati zilele acestea in Cipru pentru a evalua situatia sistemului bancar si a finantelor publice.

Acestia trebuie sa stabileasca nevoile financiare ale Ciprului, membru al zonei euro din ianuaria 2008, si reformele de care este nevoie.

Situatia este complexa, pentru ca Cipru trebuie sa organizeze dezbateri asupra bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, in acelasi timp fiind nevoit sa se lupta cu propriile probleme economice, potrivit unor analisti.

In paralel, presedintele cipriot Demetris Christofias cauta sa obtina un imprumut de la Rusia sau de la China, pentru a mai usura din constrangerile impuse de UE. Pentru 2012, Nicosia a obtinut deja de la Moscova un imprumut de 2,5 miliarde de euro.

A cincea tara din zona euro care cere ajutor financiar UE, Cipru sufera din cauza expunerii la Grecia. Mai multe banci cipriote detin cantitati importante de obligatiuni suverane grecesti, care au fost devalorizate considerabil.