Curtea Suprema a Statelor Unite a validat joi legea privind asigurarile medicale, proiect central al mandatului presedintelui Barack Obama, aducand totusi cateva limitari la extinderea acesteia catre cele mai sarace paturi ale populatiei, relateaza AFP.

Candidatul republican la Casa Alba, Mitt Romney, a reafirmat luni ca va aboli reforma promovata de Barack Obama in prima zi a mandatului sau, daca va fi ales presedinte al Statelor Unite.

"Ceea ce Curtea Suprema nu a facut astazi, o voi face in prima mea zi de presedinte al Statelor Unite", a promis Romney, imediat dupa acest anunt.

Piesa de rezistenta a reformei, obligatia oricarui american de a avea o asigurare de sanatate, a fost aprobata in principiu, oferind o victorie presedintelui democrat, la patru luni de alegerile prezidentiale din noiembrie.

Cea mai inalta instanta a tarii, sesizata de peste jumatate din statele americane, a declarat conforma cu legea fundamentala aceasta reforma care ofera acoperire medicala pentru 32 de milioane de americani saraci.

La capatul unei dezbateri care a pasionat intreaga tara si a mai multor decizii contradictorii ale justitiei, Curtea a decis sa mentina cea mai controversata dispozitie a legii, care obliga toti americanii sa detina o asigurare de sanatate inainte de 2014, riscand in caz contrar sanctiuni financiare. Presedintele conservator al Curtii, John Roberts, s-a alaturat altor patru judecatori progresisti pentru a aproba aceasta dispozitie.

De tendinta conservatoare, Inalta Curte formata din noua judecatori a dat astfel dreptate guvernului democrat al lui Barack Obama, care solicita ca legea sa fie declarata conforma cu Constitutia.

Adversarii sai, condusi de 26 de state republicane, cereau ca obligatia individuala de a avea o asigurare de sanatate sa fie declarata neconstitutionala si, pe cale de consecinta, legea in ansamblul sau. Ei sustineau ca legea constituie o violare a libertatilor individuale si o extindere considerabila a autoritatii guvernului federal asupra prerogativelor statelor.

Curtea a limitat insa o alta dispozitie a legii, extinderea asigurarii medicale pentru cei mai saraci 16 milioane de americani.

"Statele sunt mai dependente de fondurile federale pentru acest program decat de oricare altul", a declarat Curtea Suprema. "Nimic nu impiedica Congresul sa furnizeze fonduri pentru extinderea acoperirii medicale si sa ceara ca statele care accepta aceste fonduri sa accepte si anumite conditii pentru utilizarea lor.

Ceea ce Congresul nu este autorizat sa faca este sa penalizeze statele care aleg sa nu participe la acest nou program confiscand fondurile existente" pentru sustinerea celor mai sarace persoane, a adaugat presedintele Curtii, care a citit decizia.